Experimenteren met biobased verduurzamen in huurwoning in Aalten

Artikel delen

Woningcorporatie De Woonplaats, bouwbedrijf elk renovatie & onderhoud en Witzand Bouwmaterialen doen samen een pilot om een woning van De Woonplaats in Aalten zo biobased mogelijk te verduurzamen. Dit betekent dat er gebruik wordt gemaakt van natuurlijke grondstoffen. Biobased grondstoffen zijn niet alleen milieuvriendelijker, maar ook beter voor de leefomgeving van de bewoners. De woning aan de Saturnus 10 is de eerste in een reeks van 24 woningen van De Woonplaats, die de partijen op deze manier willen verduurzamen.

Dak wat is geïsoleerd door ingeblazen cellulose.

Het dak van de woning is met cellulose ingeblazen. Dit is de eerste keer dat de partijen zo’n biobased isolatieproduct toepassen. De basisgrondstof van deze isolatie is zuiver gesorteerd krantenpapier. Door de inblaasmethodiek worden alle kieren en gaten in de kapconstructie van het dak bereikt, waardoor er een optimale isolatieschil ontstaat. Het voordeel van deze isolatie, maar ook van andere biobased isolatiematerialen, is de warmteopslagcapaciteit. Die zorgt er in de zomer voor dat het langer koel blijft onder het dak.

De dakisolatie is afgewerkt met biobased plaatmateriaal. Producent Sam panels leverde via dealer Witzand Bouwmaterialen deze platen. Ze worden gemaakt met cellulosevezels die zijn verkregen uit lokale restromen, water, warmte en druk.

Biobased keuken

Bruynzeel Keukens doet mee aan de pilot met hun eerste biobased keuken: Circo. Een primeur: deze keuken is als eerste in de huurwoning in Aalten geplaatst. Circo is gemaakt van een combinatie van natuurlijke grondstoffen, afkomstig van reststromen uit andere industrieën. MDF gemaakt van resthout vormt de basis. Als vervanging voor lijm is er een biobased bindmiddel ontwikkeld, gemaakt van koolzaad en zonnebloempitten. De keukenkastjes zijn afgewerkt met een supersterk HPL, gemaakt van hars op basis van rietsuiker en biologisch afbreekbaar kraftpapier dat gemaakt wordt van naaldhout. Zo zijn voor het produceren van de keuken vrijwel geen fossiele grondstoffen meer nodig.

De grepen van de keukenkastjes zijn gemaakt van oceaanplastic. Verloren visnetten uit de oceaan zijn gerecycled tot een bruikbare kunststof. Niet biobased, maar wel duurzaam omdat het bijdraagt aan het verminderen van plastic afval in de oceanen.

Niet voor alle werkzaamheden in de woning is er al een biobased alternatief. Sommige onderdelen in het huis werden daardoor niet biobased, maar wel zo circulair mogelijk aangepakt. In plaats van tegelwerk heeft elk® renovatie & onderhoud de achterwand in de keuken gemaakt van panelen van 99% PET-materiaal. Met dit materiaal is ook gewerkt in de badkamer en toilet voor wand- en vloerpanelen. Voor één badkamer zijn bijna 7.000 PET-flessen gerecycled. Het sanitair is refurbished en krijgt, volledig opgeknapt, weer een tweede leven!

Ook de beglazing van de kozijnen is deels circulair, door Isomax beglazing. Het binnenblad van deze beglazing bestaat uit circulair glas waardoor de CO2 uitstoot bij de productie van de geïsoleerde beglazing een stuk lager is.