3 tips bij het renoveren van de leidingen

Artikel delen

Het renoveren van de leidingen is niet iets wat regelmatig gedaan hoeft te worden. Toch is het wel belangrijk dat er periodiek wordt gekeken naar de staat van de leidingen en waar nodig worden vervangen of gerepareerd. Vooral in de wat oudere huizen zien we dat er vaak nog gebruik is gemaakt van verwarmingsbuizen die niet bepaald milieuvriendelijk zijn, aangezien er tijdens het ‘vervoeren’ van het warme water, een hoop warmte onnodig verloren gaat. Logisch dus dat het tijd is voor een renovatie. Wat we met name vaak zien, is dat dit soort zaken pas aan het licht komen bij een renovatie van de badkamer, keuken of vloer. In het geval van een nieuwe vloer wordt er vaak gekozen voor vloerverwarming, waardoor de huidige leidingen vaak niet meer volledig voldoen. Om ervoor te zorgen dat het renoveren van de leidingen op een goede manier gebeurt, hebben we een aantal praktische tips voor je.

leiding renovatie

Laat alle leidingen nakijken

Stel dat je ervoor kiest om de badkamer te laten renoveren, dan is het raadzaam om niet alleen het leidingwerk daar aan te pakken, maar ook te kijken naar de rest van het huis. Stel dat de leidingen tot aan de badkamer van dezelfde kwaliteit zijn, dan kun je de boel maar beter direct in één keer laten renoveren toch? Vooral als het gaat om warm water, zien we dat er vaak onnodig veel verloren gaat, waardoor de energierekening onnodig hoog is. Het gas dat kan worden bespaard met het renoveren van de leidingen, is vaak op lange termijn van serieuze omvang. Als we heel simpel kijken naar het antwoord op de vraag ‘wat is gas’, dan is dit uiteraard een fossiele brandstof, die door de verbranding zorgt voor uitstoot van CO2. Je kunt je dus wel voorstellen dat dit voor mens en milieu veel beter is om de boel te vervangen.

Innovaties van de toekomst

Als we kijken naar de ontwikkelingen op het gebied van leidingen, dan heeft ook deze allesbehalve stilgestaan. Als we kijken naar de energiebelasting tarieven van dit jaar, dan is het dus ook belangrijk om te investeren in een stuk duurzaamheid, om ervoor te zorgen dat we met elkaar de uitstoot kunnen terugdringen en de kosten kunnen drukken. Reden genoeg dus om ook als bedrijf te kiezen voor innovatieve oplossingen als het gaat om leidingen in huizen. Zo zien we dat er steeds vaker wordt gekozen voor PEX buizen. Polyethyleen (PEX) is een flexibele en duurzame kunststof die steeds populairder wordt voor waterleidingen. PEX-buizen zijn bestand tegen corrosie, bevriezing en UV-straling en gaan lang mee.

Slimme leidingen steeds populairder

We worden met elkaar steeds slimmer en dat zien we ook als het gaat om het leidingwerk op de markt. Kies bijvoorbeeld voor een lekdetectiesysteem, waarmee je op je telefoon een melding krijgt op het moment dat een leiding ergens lek is. Het voordeel hiervan, is dat een lekkage in de vloer op tijd kan worden opgespoord en kan worden verholpen, wat uiteindelijk een hele hoop kosten en ook ellende bespaart. Stel dat de leiding weken of zelfs maanden blijft lekken, dan kan dit zorgen voor betonrot, met alle gevolgen van dien.