Een badkamer duurzaam renoveren

Artikel delen

Het renoveren van een badkamer gaat verder dan alleen verbeteringen aanbrengen die mensen er mooi uit vinden zien; het is dé kans om maatregelen te nemen die energie besparen voor de bewoners en waardoor ze dus op de lange termijn minder kosten hoeven te betalen. Aangezien duurzaamheid hoog in het vaandel staat, moeten wij als aannemers en bouwbedrijven zoveel mogelijk duurzame maatregelen doorvoeren. Voor professionals in de renovatiesector biedt het duurzaam verbouwen van de badkamer kansen om te voldoen aan de groeiende vraag naar groenere renovaties en dit maakt het een kans om te onderscheiden in de markt. Wij hebben 4 tips van Chargee verzameld om duurzaam te renoveren. Lees verder!

duurzaam renoveren

Verbeter de isolatie

Om een energiezuinige badkamer te creëren moet je allereerst de badkamer goed isoleren. Als je tijdens een renovatie de buitenmuren en ramen meteen isoleert, houd je de warmte beter binnen en dat zal enorm veel energie besparen. Focus vooral ook op het isoleren van de muren en de leidingen. De muren moeten goed geïsoleerd worden omdat vocht makkelijk tot schimmel en structurele schade kan leiden. Check dus eerst op vochtproblemen en kies dan isolatiematerialen die tegen vocht kunnen en goed isoleren, zoals polyisocyanuraat (PIR), polystyreen (EPS) of XPS platen. Isoleer vervolgens de leidingen om warmteverlies te beperken en energie te besparen. Je kunt zelfs de badkuip isoleren om het water langer warm te houden. Zo hoeven ze minder vaak heet water bij te vullen.

Installeer een douche-warmteterugwinningssysteem (douche-wtw)

Een douche-wtw is een handig apparaat dat de warmte van gebruikt douchewater opvangt om koud water voor te verwarmen. Je kunt dit systeem makkelijk installeren als je een badkamer aan het renoveren bent. Het bespaart veel energie omdat er minder warm water gebruikt hoeft te worden voor een lekkere warme douche. Dat scheelt dus weer flink in de energiekosten.

Installeer een energiezuinige verwarming

Het gaat verder dan goede isolatie en een douche-wtw installeren. De verwarming in de badkamer kan namelijk ook een hoop energie schelen. Tijdens de renovatie kun je bijvoorbeeld infraroodpanelen installeren. Deze geven snel een comfortabele warmte en zijn efficiënter dan gewone verwarmingssystemen. Je kunt daarbij ook adviseren om een radiator erbij te installeren die goed werkt op lage temperaturen. Zo kun je de badkamer van je klanten duurzamer maken en meteen de opties voor toekomstige duurzame opties openhouden, zoals een warmtepomp.

Optimaliseer ventilatie en verlichting

Tot slot kun je met goede ventilatie vochtproblemen voorkomen en de luchtkwaliteit in een badkamer verbeteren. Adviseer en installeer een ventilatiesysteem met energiezuinige opties, zoals een nalooptimer of vochtsensor.