Effectief en duurzaam renoveren met de trias energetica 

Artikel delen

Als renovatieprofessional ben je ongetwijfeld veel met duurzaam renoveren bezig, aangezien dit helemaal bij deze tijd past. Je wilt je klanten natuurlijk optimaal bedienen en dat doe je met een duurzame en effectieve renovatie. Veel klanten weten ongetwijfeld niet waar ze moeten beginnen met renoveren en ze vragen jou dan ook om advies. Dit advies geven is niet altijd gemakkelijk, maar gelukkig kun je de trias energetica als vuistregel gebruiken. In dit artikel gaan we dieper op de trias energetica in en we vertellen welke renovatiemaatregelen bij elk punt horen. 

duurzaam renoveren

Energieverbruik beperken: de juiste isolatiemaatregelen nemen

Een onderdeel uit de trias energetica bestaat uit het beperken van het energieverbruik. Dit kun je onder meer beperken door duurzaam te leven. Denk aan kort douchen, niet de kraan open laten staan tijdens afwassen, deuren dicht houden wanneer je de verwarming aan hebt en ga zo maar verder. Maar ook met de woning isoleren beperk je energieverbruik. Daarbij kun je denken aan verschillende isolatiemaatregelen. Denk aan spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie en goed isolerend glas. En gevelimpregneer zorgt bijvoorbeeld voor meer duurzaamheid. De combinatie van deze zaken zal ervoor zorgen dat het energieverbruik van je klanten wordt beperkt en daarmee voldoen de gerenoveerde woningen en panden aan de eerste regel van de trias energetica.

Optimaliseren van duurzame bronnen is erg belangrijk

Duurzame energiebronnen dragen ook bij aan een milieuvriendelijke renovatie en zonnepanelen installeren past daar zeker bij. Als renovatieprofessional kun je een volledige dakrenovatie combineren met zonnepanelen. Daarmee wordt de levensduur van een dak verlengd en tegelijkertijd draagt dit bij aan een energie-efficiënte woning. Vertel klanten ook altijd dat ze mogelijk gebruik kunnen maken van subsidies. Voor zonnepanelen zijn er op dit moment verschillende landelijke en lokale subsidies.

Ook heb je verschillende opties bij het renoveren van het dak met zonnepanelen. Denk aan geïntegreerde panelen, maar ook panelen met montagesystemen.  Daarnaast zie je ook steeds meer zonnepannen terug in het straatbeeld. Ook dit kan een goede optie voor een klant zijn. Zonnepannen vallen namelijk niet op en zijn zeer licht van gewicht. Ze zijn echter wel duurder in de aanschaf en de terugverdientijd is langer.

Energiebronnen zo effectief mogelijk gebruiken

Bij een grondige en duurzame renovatie is er ook een andere vuistregel: de energiebronnen zo effectief mogelijk gebruiken door ze te combineren. In de praktijk ziet dat er voor de renovatieprofessional bijvoorbeeld als volgt uit: je combineert een warmtepomp met vloerverwarming. Twee duurzame oplossingen die door hun combinatie nog een beetje extra duurzaam worden.

Als renovatieprofessional krijg je van klanten ongetwijfeld veel vragen over het verduurzamen van bedrijfspanden of woningen. Met de trias energetica kun je ze adviseren en vervolgens de juiste werkzaamheden uitvoeren voor een optimale renovatie die met name gericht is op de duurzaamheid.