Gedateerde villa uit 1971 omgetoverd met houten gevelbekleding

Artikel delen

“Het meest duurzame dat je kunt doen als architect, is zoveel mogelijk behouden. Als de basis goed is, kun je een verouderd gebouw zeker nog nieuw leven inblazen.” Jan-Peter Wenink van Wenink Holtkamp Architecten ging aan de slag met een flink gedateerde villa uit 1971 en wist de villa om te toveren tot een eigentijdse verschijning die perfect past in de groene omgeving.

Villa voor de renovatie

Villa voor de renovatie

De villa werd begin jaren 70 gebouwd op een royaal kavel in een zeer groene en ruim opgezette wijk in het Brabantse Geldrop. Jan-Peter Wenink: “Wij werden door de nieuwe eigenaren benaderd. Die hadden het net aangekocht in zeer verouderde staat, maar ze zagen er absoluut nog mogelijkheden in. Wij zagen dat ook. De uitstraling van de woning was erg gedateerd, het energielabel was te laag en er was veel achterstallig onderhoud. Toch waren er meer dan genoeg aanknopingspunten voor behoud van de woning.  Zo had het originele ontwerp in de basis nog veel kwaliteit. De plattegronden waren helder van opzet en er zat een heel bijzondere routing in het huis.”

Kwaliteiten behouden én toevoegen

“Als architect kun je ook een stapje terugzetten en in plaats van nieuwbouw voor renovatie kiezen. En dat is precies wat we hier hebben gedaan. Duurzame nieuwbouw is eerlijk gezegd ook helemaal niet zo duurzaam als je er eerst iets voor moet slopen. Grootschalige renovatie kan veel duurzamer zijn en dat hebben we met deze villa in Geldrop laten zien. Met de renovaties daar hebben we de ruimtelijk kwaliteiten versterkt en waar nodig kwaliteit toegevoegd. Van binnen hebben we veel van de oude woning overeind kunnen houden. Het is nu wel meer open en de connectie met de buitenruimte is vergroot, onder meer met grotere raampartijen. De versterkte relatie tussen binnen en buiten zorgt ervoor dat de groenbeleving nog meer onderdeel is van het wonen. Dit komt vooral tot uiting bij het terras aan de eetkamer, waar het lichte interieur van binnenuit doorloopt in de gevelvullende snede aan de buitenzijde.”

Hout was ook hier de beste keuze

“Voor de buitenkant hebben we een nieuwe, duurzame schil ontworpen. De eigenaren wilden eerst stucwerk, maar we hebben ze kunnen overtuigen dat hout echt de beste keus was voor dit huis en deze omgeving. Hout is een duurzaam product en als je het onderhoudt, blijft het echt heel lang goed. Als gevelbekleding hebben we gekozen voor fijn bezaagd, verduurzaamd, zwart hout. De rustige detaillering in combinatie met de donkere kleur van het gekozen materiaal maakt de woning weer eigentijds. Ook blend het zwart enorm mooi met het groen van de omgeving; de kleuren gaan bijna in elkaar op. Achter het zwarte hout bevindt zich een dik pakket isolatie en het zwarte dak is volledig voorzien van zonnepanelen. Die vallen binnen het zwarte geheel overigens helemaal niet op.”

Compleet nieuwe uitstraling

“Voor de duurzame, houten gevelbekleding hebben we heel bewust voor Cape Cod gekozen. Hier hadden we zelf al positieve ervaringen mee bij een schuurwoning in Liempde. De kwaliteit van Cape Cod is top en dat zagen we toen ook aan de monsters. De structuur van het hout was zo mooi en kwam zo degelijk over, we waren meteen overstag. Daarnaast heeft het materiaal 15 jaar garantie en vraagt het nauwelijks onderhoud. Het eindresultaat was dan ook super en dat waren heel veel mensen eens met ons; de foto’s van deze schuurwoning gaan inmiddels de hele wereld over. Ook in Geldrop zorgt de zwarte Cape Cod voor een spectaculair effect. De eigenaren wonen nu in een compleet duurzaam huis met het gevoel van nieuwbouw. Je ziet dat je zo’n oud pand toch weer een heel nieuwe uitstraling kunt geven.”

Villa na de renovatie

Villa na de renovatie

Ontdek Cape Cod

Al 30 jaar geeft Cape Cod karakter aan gebouwen en woningen. De houten gevelbekleding van Lodgepole Pine is bewezen duurzaam. Lees hier bijzondere verhalen van architecten die in hun ontwerpen graag met Cape Cod werken of kijk referenties van vroeger die er nu nog steeds goed uitzien, zonder een nieuwe verflaag te hebben aangebracht.

 Vraag gratis een informatiepakket Cape Cod aan

Plastica
www.plastica.nl