Innovatief maatwerk: van isolatieplaat tot geïsoleerd vloerluik

Artikel delen

WECAL Productie krijgt steeds meer aanvragen voor maatwerkoplossingen waarbij isolatieplaten gecombineerd worden met beplating voor efficiënte toepassingen. Algemeen Manager Michel Essenburg benadrukt dat hun uitgebreide ervaring hen in staat stelt bijna onbeperkte mogelijkheden te bieden.

Michael Essenburg tussen WECAL isolatieplaten

Michel Essenburg tussen WECAL maatwerk isolatieplaten

Essenburg wijst hierbij op een belangrijk punt: de juiste toepassing van de combiplaat is cruciaal voor succes. WECAL Productie werkt nauw samen met eindgebruikers, verwerkers, voorschrijvers, ontwikkelaars en handelspartners die vaak nieuwe materialen aanleveren.

Brandwerende Isolatieplaten

Onlangs berichtte WECAL Productie in BouwTotaal over de voordelen van brandveilig detailleren met brandwerend geïsoleerde vezelcementplaten. Dit onderwerp is bijzonder actueel, zoals blijkt uit de recente publicatie van het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid over brandveiligheid in duurzame en snel gerealiseerde woningen met als subtitel: Rode draad uit branden in de gebouwschil.

WECAL Productie introduceert de nieuwe platen in enkel- of dubbelzijdig beklede varianten. Deze platen zijn drukvast, (geluids)isolerend en brandwerend, en geschikt voor toepassingen in borstweringen, gevels en daken. De kern bestaat uit keramische perlietvezelplaat, die onbrandbaar is (brandklasse A). Door de toevoeging van keramische vezels is deze ook brandwerend en geluidsisolerend.

Toepassing brandwerende isolatieplaten

De brandwerende isolatieplaten zijn vooral bekend in toepassingen voor bewegende geveldelen zoals deuren en segmentpoorten. Ze worden tegenwoordig steeds vaker gebruikt voor eenvoudigere detailleringen zoals kozijnaansluitingen, plinten, kantplanken en geluidskasten. Dit wordt dan gecombineerd met enkel- of dubbelzijdige vezelcementplaat als afwerking. De plaat kan ook als brandscheiding of brandwerende plafondafwerking worden toegepast.

Op verzoek van de markt werkt WECAL Productie aan de ontwikkeling van dunne, zelfdragende brandwerende scheidingswanden. Deze wanden bieden een stootvaste, schroefbare ondergrond en kunnen worden geleverd in trendy kleuren zoals antraciet of als beton-look variant welke eenvoudig kan worden nabewerkt.

De kernisolatie van deze brandwerend geïsoleerde verzwaarde vezelcementplaat bestaat uit keramische perlietvezelplaat ook wel Batiboard genoemd. Ze zijn leverbaar in verschillende afmetingen, dichtheden en diktes, waardoor maatwerk mogelijk is. Het maatwerk is in minimale productiehoeveelheden al leverbaar.

Dit product is geschikt voor buitentoepassingen en zwaarder belaste toepassingen zoals (onder)dorpels en brandwerende omlijstingen van voorzetwanden. Afhankelijk van het type isolatie en de dikte van de verzwaarde vezelcementafwerking kunnen de panelen, vormstukken en beklede platen worden geproduceerd in diktes van 26 mm tot ongeveer 65 mm.

Combiplaat vezelcement Batiboard

Combiplaat vezelcement Batiboard

Kleurstelling

De verzwaarde vezelcementplaten die als afwerking worden toegepast hebben als kleurstelling een natuurlijke betonlook en zijn te schilderen of te coaten met een standaard type betoncoating. Deze coating kan eveneens in een brandveilige variant als brandscherm fungeren. De vezelcementplaat is ook leverbaar in de populaire kleur DG Antraciet en biedt een afwerking die door en door gekleurd is en duurzaam op kleur blijft.

Geïsoleerd vloerluik met tochtstrip

Een ander nieuw product van WECAL is een geïsoleerd vloerluik met tochtstrip, gebaseerd op houtvezelcement. Dit vloerluik kan op maat worden gemaakt voor specifieke projecten en biedt thermische isolatie afgestemd op de benodigde isolatiewaarde van de vloer. Een op het luik aangebracht schuimband zorgt voor een tochtvrije afwerking. Deze vloerluiken zijn ook geschikt voor toepassing in tussenvloeren en zolderafwerkingen. Daar waar onderlinge ruimtes doorgekoppeld zijn, kan een brandveilige variant worden aangeboden, standaard geldt een uitvoering met EPS of XPS hardschuimisolatie.

Isolatieplaten

Vloerluik EPS

Innovatie door WECAL

Michel Essenburg legt uit dat samenwerking met lijm- en isolatieproducenten en leveranciers van beplating leidt tot steeds nieuwe vragen en uitdagingen. Soms blijkt een voorgestelde oplossing niet volledig geschikt op basis van materiaaleigenschappen en verwerking. WECAL Productie adviseert dan of de oplossing technisch haalbaar en maakbaar is. Vervolgens worden prototypes ontwikkeld en aan de betrokken partijen voorgesteld. Na goedkeuring worden verwerkingsvoorschriften opgesteld en het nieuwe product in de juiste toepassing geïntroduceerd. Bij het ontwikkelen van de prototypes wordt er altijd rekening gehouden met een zo eenvoudig mogelijke verwerking.

Volg WECAL via LinkedIn en blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen

Voor meer informatie over maatwerkoplossingen kunt u contact opnemen met Michel Essenburg via de mail.

WECAL
www.wecal.nl