Nieuwe werkwijze voor efficiënter na-isoleren

Artikel delen

De noodzaak om onze gebouwen te verduurzamen is nog nooit zo urgent geweest. Met de energietransitie en de ambitieuze klimaatdoelen die wereldwijd worden nagestreefd, is er een dringende behoefte om bestaande bouw energie-efficiënter te maken. Prefab Isolatie biedt de oplossing om dit proces te versnellen en te vergemakkelijken.

Isolatiepaneel

Voorbeeld van Prefab Isolatiepaneel met Bluedec CH 10mm op maat.

Het verduurzamen van bestaande gebouwen speelt een cruciale rol in het verminderen van CO2-uitstoot en het behalen van nationale en internationale klimaatdoelstellingen. Traditionele isolatiemethoden zijn vaak tijdrovend en verstorend voor bewoners. Prefab Isolatie komt tegemoet aan deze uitdagingen door een snelle, efficiënte en bewonersvriendelijke aanpak te bieden. Deze methode zorgt voor een aanzienlijke reductie van bewonersoverlast, faalkosten en tijdsduur, wat essentieel is om op grote schaal verduurzaming te realiseren.

Werkwijze

De Prefab Isolatie werkwijze bestaat uit drie stappen: 3D-scan, productie en montage. Na een voorbereiding in bouwteamverband over de wensen en technische onderdelen start het traject:

Stap 1: 3D-scan.
In ca. 20 minuten wordt een woning ingemeten met een 3D-scan. De bewoners hoeven hiervoor de woning niet te verlaten en wanddecoratie kan grotendeels blijven hangen.
Stap 2: Productie.
Op basis van de scandata wordt een projectpakket per woning geproduceerd met de machinepark en in werkvolgorde aangeleverd. Het aanleveren is eventueel mogelijk per afgesloten container waarin ieder pakket per huisnummer afzonderlijk is verpakt.
Stap 3: Montage.
De aannemer volgt het stappenplan in meegeleverde handleiding. Eenvoudige instructies waardoor de woning in een dagdeel geïsoleerd én afgewerkt wordt.

In principe kan iedere aannemer hiermee aan de slag zonder noemenswaardige overlast voor bewoners, want er hoeft niet ter plaatse nog te worden gezaagd of gefreesd. Er is niet meer afval dan de verpakking, die natuurlijk gewoon door de aannemer wordt afgevoerd. Deze werkwijze is tevens geschikt voor bedrijfspanden.

Het is ook mogelijk op eigen maatvoering een pakket op maat te laten samenstellen. Hiervoor kan een zaagschema worden aangehouden die verkrijgbaar is via www.prefabisolatie.com.

Voor wie relevant

Vanaf enkele woningen is deze werkwijze al rendabel ten opzichte van de huidige werkwijze maar het loont vooral wanneer complexmatige verduurzamingsmaatregelen plaatsvinden. Prefab Isolatie komt graag in contact met woningcorporaties en aannemers die uitdagingen hebben met na-isolatie aan de binnenzijde. Dit kan in bewoonde staat maar het is uiteraard ook mogelijk om dit toe te passen bij mutatie, om deze periode te verkorten. Voornaamste toepassingen zijn de gevel en hellende daken aan binnenzijde maar op de vloer en binnenmuren zijn ook mogelijk.

Verschillende afwerkingen isolatie

Materialen

De uitvoerende partij heeft keuzevrijheid over de samenstelling. Dit verschilt van circulaire pir op OSB tot en met biobased houtvezel op een afgewerkte, overschilderbare plaat. Wanneer het echt dun moet zijn worden de materialen van Bluedec toegepast.Met deze materialen zoals BlueVac maakt het bedrijf ook sandwichpanelen op maat en leveren ze deze aan in de gewenste kleur. Onder andere relevant voor galerijflats, in daken of óp vloeren met een gebrek aan kruipruimte.

Dikte in mm Rd waarde
10 1,43
20 2,86
30 4,29
40 5,71
50 7,14
60 8,84

Dun isoleren is hiermee een kwestie van plakken volgens legplan: slim, schoon en snel. Bluedec is een van de materialen die hiervoor gebruikt wordt. Bluedec is onder andere gemaakt van aerogel, ’s-werelds best isolerend materiaal. Er is geen materiaal dat betere isolatieprestaties behaalt bij dezelfde geringe dikte. Het is damp-open, waterafstotend en zonder voorzetwand te monteren; ideaal voor de renovatie van oudere gebouwen. Toepasbaar in dak, gevel en vloer. Binnen en buiten. Wanneer traditionele isolatiematerialen te dik zijn is Bluedec dé oplossing. Het isolatiemateriaal is in verschillende diktes verkrijgbaar, voorzien van toplagen zoals gips of glasvliesweefsel. Ideaal voor monumenten, dagkanten, trapopgangen, en soortgelijke uitdagingen waarbij de isolatie echt dun moet zijn.

Wil je meer weten over de werkwijze en materialen? Stel je vragen via de mail of bezoek de website.

Prefab Isolatie
www.prefabisolatie.com