Gorinchem zet volgende stap naar warmtenet

Artikel delen

In Gorinchem is op donderdag 21 maart het officiële startsein gegeven voor de bouw van een warmtestation bij de Gildenwijk. Dit station levert vanaf 2025 warmte die uit waterzuivering is gewonnen aan de woningen in het Gildenrijk. De provincie Zuid-Holland heeft in de planfase bijgedragen met geld en expertise om het warmtenet in Gorichem mogelijk te maken.

Render van Warmtestation Bullekeslaan

Gorinchem laat zien dat het mogelijk is om een lokaal warmtenet te bouwen compleet met een lokale warmtebron. Bijzonder aan de situatie in Gorinchem is dat de warmte niet afkomstig is uit diepere aardlagen (geothermie) of uit de industrie (restwarmte), maar dat de warmte straks gewonnen wordt uit een waterzuiveringsinstallatie. De woningen in Gildenwijk zijn nu al aangesloten op het warmtenet maar ontvangen hun warmte momenteel uit een tijdelijke warmtecentrale.

Elektriciteitsnet ontlast

Provinciebestuurder Berend Potjer is blij dat Gorinchem aan de slag is met de ontwikkeling van een warmtenet. ‘Warmtenetten kunnen niet overal, maar waar het kan is het meestal de beste oplossing om je huis te verwarmen. Het ontlast bovendien het elektriciteitsnet dat in Gorinchem aan zijn limiet zit. Extra voordeel is dat hiermee ook het geloosde afvalwater wordt gekoeld. Zo warmt de rivier minder op. Het is mooi dat gemeente, provincie, waterschap, woningbouwcoöperaties en HVC hier zo goed samenwerken en het dan ook voor elkaar krijgen!’

De provincie Zuid-Holland heeft via het Europese Elena-programma en Kansen voor West een groot aantal gemeenten geholpen om de eerste processtappen richting warmtenetten te zetten. In de publicatie Leerpunten uit het programma Duurzame Wijkwarmte Zuid-Holland worden de belangrijkste ‘lessons learned’ gedeeld. Meer informatie over het warmtestation en het warmtenet in de Gildenwijk is te lezen op www.warmtenetgorinchem.nl.