NTA-werkgroep ‘Slimme private laadpunten en laaddiensten’ maakt tempo

NEN gaat op verzoek van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat samen met de markt een Nederlands Technische Afspraak (NTA) ontwikkelen voor ‘Slimme private laadpunten en laaddiensten’. Dit om de laadsnelheid op basis van de beschikbare hoeveelheid energie en netcapaciteit stuurbaar te maken, waardoor deze efficiënter ingezet kan worden. Inmiddels hebben de werkgroep en adviesgroep die zich over deze NTA buigen een aantal overleggen achter de rug.

“Het doel is een onafhankelijk, breed gedragen eisenpakket en toetsingskader vast te stellen waarmee slimme private laadpunten en laaddiensten voor elektrische voertuigen (EV) kunnen worden voorzien van een keurmerk. Op deze wijze komt er eenduidigheid naar de markt als gebruikers van slimme private laadpunten en laaddiensten”, vertelt Gerben Spies, werkzaam als projectmanager bij ElaadNL en lid van de werkgroep.

“Op dit moment telt Nederland zo’n 500.000 private laadpunten. En dat aantal groeit hard, dus het is belangrijk dat de NTA, die 3 jaar gaat gelden, er snel ligt. Met de NTA kunnen we tempo maken. De NTA gaat gelden voor alle nieuwe laadpalen, maar we kijken ook of met kleine aanpassingen ook de bestaande laadpalen ‘slim’ kunnen worden gemaakt. De laadpalen die volgens de NTA ‘slim’ zijn, krijgen een keurmerk en we kijken of het mogelijk is om de palen met keurmerk aan te schaffen”, zegt Spies, die aanvult dat een verplichting van een keurmerk er vooralsnog niet komt.

“We verwachten dat het keurmerk en de korting de aanschaf van de gecertificeerde laadpalen aantrekkelijk genoeg maken. Het keurmerk moet de nieuwe norm voor privaat laden gaan worden en met de overheid onderzoeken we hoe we dat zo snel mogelijk voor elkaar krijgen.”

Nederland neemt wereldwijd een vooraanstaande positie in op het gebied van laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen. Door tijdig te investeren in toekomstgerichte afspraken, kan deze positie behouden en verder uitgebouwd worden, wat gunstig is voor de Nederlandse (innovatieve) industrie. Het vaststellen van het eisenpakket voor ‘slimme private laadpunten en laaddiensten’ brengt Nederland een stap dichter bij een duurzame en efficiënte elektriciteitsvoorziening voor elektrische voertuigen. Dergelijke eisen zijn ook in de ons omringende landen opgesteld. Met name het Verenigd Koninkrijk loopt hierin voorop. Daar zijn deze eisen ook in wetgeving vastgelegd: Regulations: electric vehicle smart charge points – GOV.UK (www.gov.uk).

Bron: NEN