Eiken parketvloer ideaal voor vloerverwarming
“Woningen die wij renoveren krijgen tegenwoordig heel vaak een warmtepomp in combinatie met vloerverwarming. Wat me opvalt is dat 99% van de mensen dan kiest voor een keramische of PVC-vloerbekleding. Jammer, want een mooie houten parketvloer biedt zelfs extra voordelen bij vloerverwarming”, zegt André Spitteler, oprichter en momenteel mede-eigenaar van Aannemersbedrijf Aspect in Hoofddorp. Hij renoveerde eigenhandig een dijkwoning uit 1890 tot een energieneutrale woning met vloerverwarming en een eiken parketvloer.
Tekst: Ing. Frank de Groot
Beeld: Stichting Promotie Houten Vloeren
De fraaie dijkwoning staat in het mooie, oude deel van Spaarndam, aan de dijk die door het dorp loopt. Hij woont er zelf sinds augustus 2024, na een jaar hard werken in de weekenden en nog één werkdag in de week. Het renoveren van oude woningen zit in het dna van timmervakman André. In 1991 startte hij Aannemersbedrijf Aspect, dat vooral sterk is in renovatie en verbouw van woningen. Inmiddels is zijn zoon ook aandeelhouder, net zoals twee andere collega’s.
Vorig jaar besloot hij te verhuizen van Hoofddorp naar Spaarndam. Maar niet eerder nadat een oude dijkwoning compleet was gestript en opnieuw opgebouwd tot zelfs een energieneutrale woning. Als timmerman wil je dan natuurlijk houten vloerbekleding in de woning. Dus ligt er nu fraai eikenhouten parket, in combinatie met vloerverwarming. Nu de koude periode is aangebroken blijkt deze combinatie ideaal.
Opkomst vloerverwarming
Naar verwachting neemt de toepassing van vloerverwarming in woningen de komende jaren fors toe. Sinds 1 juli 2018 krijgen aannemers geen vergunning meer voor bouwplannen met een aardgasaansluiting. In het Klimaatakkoord staat verder de ambitie om zeven miljoen huizen en één miljoen gebouwen te transformeren in goed geïsoleerde en aardgasvrije woningen en gebouwen. Van het aardgas af, betekent meestal overstap naar duurzame technieken, zoals warmtepompen, warmtenetten (restwarmte) en koude/warmte-opslag in de bodem, in combinatie met lage temperatuur verwarming.
Er bestaan volgens de Stichting Promotie Houten Vloeren (zie kader) nog veel onduidelijkheden over de diverse mogelijkheden van parket in combinatie met vloerverwarming. Hierdoor wordt er door consumenten al snel voor de ‘veilige weg’ gekozen in vorm van een keramische tegel of pvc vloer. De meeste parketsoorten gaan echter uitstekend samen met vloerverwarming, vloerkoeling en ook met warmtepompen.
Energieneutraal
Dat een houten vloer prima is te combineren met vloerverwarming bewijst de energieneutrale dijkwoning uit 1890. De oude begane grondvloer is volledig vervangen door een ter plaatse gestorte betonvloer op EPS hardschuimplaten. Op de betonnen vloer zijn vervolgens ook weer EPS-platen gelegd en een reflecterende folie. Hierop zijn de vloerverwarmingsleidingen gelegd, waarna een zandcement dekvloer is aangebracht. De balken van de houten verdiepingsvloer zijn verstevigd en plaatselijk extra ondersteund door het opmetselen van dragende binnenwanden. Alleen in de badkamer en toilet zijn zwaluwstaartplaten gelegd, die zijn afgewerkt met een zandcement dekvloer. De rest van de verdiepingsvloer bestaat uit nieuwe houten beplating op de bestaande balken.
De woning heeft een hybride ATAG installatie met cv-ketel en lucht/lucht-warmtepomp. De cv-ketel springt alleen bij als de warmtevraag erg groot is. Daarnaast is de woning zeer goed geïsoleerd. “Als je vloerverwarming in combinatie met een warmtepomp wilt toepassen, dan werk je met temperaturen van 30 tot 35°C. Dan moet je goed isoleren om de woning comfortabel te kunnen verwarmen. Dak en een deel van de gevel hebben daarom een Rc-waarde van 6,3 m2K/W, de overige gevels zitten op 4,3 en de begane grondvloer heeft een Rc-waarde van 3,7 m2K/W. Daarnaast is triple-beglazing toegepast. Nieuwbouwwaarden dus voor een bestaande woning.”
De dijkwoning zit ook vol slimmigheidjes. André vertelt: “Ik heb opslagbatterijen in de woning, die energie opslaan die de zonnepanelen op het dak opwekken. Daarnaast wordt op dagen met veel wind, de goedkope windenenergie van het net gehaald en opgeslagen. De warmtepomp gebruikt de opgeslagen energie uit de batterijen. Maar als het stroomtarief op bepaalde momenten van de dag hoog ligt, leveren de thuisbatterijen de energie juist aan het net. Er zit dus nogal wat software in.”
Houten vloer
De keuze voor eiken parket op vloerverwarming wordt door veel mensen met argusogen bekeken. ‘Hout isoleert en werkt’, is veelal de reactie. “Dat is een vooroordeel. Eiken vloerdelen hebben tegenwoordig een gelaagde opbouw, waardoor ze prima temperatuurswisselingen kunnen opvangen. Daarnaast moet de complete vloeropbouw uit hout bestaan. Je moet dus niet werken met een ondervloer van bijvoorbeeld spaanplaat. Hier is de opbouw 8 mm ondervloer van eiken mozaïek parket en 9 mm eiken toplaag in visgraat motief.”
Inmiddels is het buiten ook kouder geworden en heeft André de vloerverwarming aan kunnen zetten: “Ik heb hem in de namiddag om 17.00 uur op 22,5°C gezet. Hoger dan normaal, maar het was ook een test. Drie uur later was het binnen al 22,5°C. Bij het naar bed gaan heb ik de thermostaat op 20,5°C gezet. Toen ik opstond de volgende ochtend was de temperatuur gedaald naar 22,2°C! Dan zie je pas het effect van goede isolatie en een houten vloer: die laatste accumuleert de warmte beter dan een pvc of keramische vloer. Het duurt wat langer om de houten vloer op te warmen, maar de vloer houdt de warmte ook langer vast. Daardoor hoeft de warmtepomp ook minder te schakelen, waardoor de levensduur ook verlengd wordt.”
André besluit: “Een houten vloer in een goed geïsoleerde woning koelt maar heel langzaam af. Daardoor blijft de vloer heel lang prettig aanvoelen, ook als de warmtepomp uitstaat. Een keramische vloer staat veel sneller zijn warmte af, waardoor deze al snel ‘koud’ gaat aanvoelen. Er zijn prachtige keramische en pvc vloeren, maar de houten vloer verdient een evenwichtige keuze bij vloerverwarming.”
Stichting Promotie Houten Vloeren
De Stichting Promotie Houten Vloeren probeert de vooroordelen over houten- en parketvloeren in combinatie met vloerverwarming weg te nemen door goede voorlichting. Via de website www.parketenvloerverwarming.nl heb je toegang tot veel informatie. Linksboven de homepage kan de bezoeker ook een keuze maken voor specifieke informatie richting parketteur, aannemer, installateur of designer.
Meer weten? Kijk op https://parketenvloerverwarming.nl/