Zonnestroomboiler slaat ongebruikte zonne-energie slim op
Ruim 40 jaar na de zonneboiler is er nu een zonnestroomboiler. Deze gebruikt niet de warmte van de zon op, maar zet de zonnestroom juist om in warmte, op een slimme manier. Vandaar ook de naam Sunsmart, die door Inventum Technologies in mei van dit jaar op de markt is gebracht. Voor energiebedrijven is dat slimme opslaan een belangrijk element, want op die manier wordt het stroomnet minder zwaar belast. Mede daarom omarmt energieleverancier Vattenfall deze slimme boiler. Het bedrijf heeft een groep van 200 geïnteresseerde klanten geselecteerd om het proces scherper te zetten en de efficiency te verhogen. In deze test wordt het specifiek toegepast in combinatie met een cv-ketel of als men bij een warmtenet is aangesloten.
Auteur: Harmen Weijer
Steeds meer huishoudens met zonnepanelen krijgen te maken met extra kosten voor teruglevering. Dit omdat energiebedrijven de teruggeleverde zonnestroom steeds minder makkelijk verwerkt krijgen in het elektriciteitsnet. Het beste is het om die zonnestroom direct thuis te gebruiken, bijvoorbeeld door het opladen van de elektrische auto of door huishoudelijke apparaten aan te zetten. Maar de meeste bewoners zijn op het moment van veel zonnestroom vaak niet thuis. Dus opslag van deze stroom kan heel kostenefficiënt zijn en ook nog eens zorgen voor minder netcongestie. In de wetenschap dat in 2027 het salderen verdwijnt, heeft Inventum Technologies in mei van dit jaar op dat gebied een nieuwe oplossing gepresenteerd: de Sunsmart.
Jean Paul Vonk van Inventum Technologies legt uit wat de Sunsmart precies is. “Deze slimme boiler is een totaalpakket dat bestaat uit een elektrische boiler die we in 4 varianten aanbieden: van 50, 80, 120 of 150 liter. Daarnaast is er de energieverdeler eddi, harvi en de CT-klem. Deze klem meet of je energie teruglevert. Tot slot heb je nog de Home Energy Management app”.
Inventum Technologies heeft in deze Sunsmart een intelligenter element geplaatst, dat communiceert met een kastje. “Het slimme element in de Sunsmart boiler moduleert zowel op het moment dat het kan, als op het moment dat het interessant is. Wanneer het kan, gaat het om momenten waarop het zonnig is en er veel energie wordt opgewekt, maar het niet verstandig is om deze energie terug te leveren. Bijvoorbeeld omdat de energiemaatschappij het huishouden op dat moment zou laten betalen voor een teruglevering.
Wanneer het interessant is, gaat het erom de opgewekte stroom juist te gebruiken voor het opwarmen van de boiler wanneer de energieprijzen laag zijn. Een van de eigenschappen van deze oplossing is namelijk dat het systeem ook rekening kan houden met dynamische energieprijzen”, stelt Vonk.
Slimme aansturing
Voor de slimme aansturing van dit systeem wordt een speciaal kastje gebruikt, de eddi. “Dit is het brein van de Sunsmart boiler. De eddi signaleert wanneer er een energieoverschot is, en herverdeelt de stroom naar de boiler toe, in plaats van het terug te leveren aan de energieleverancier.” De boiler maakt dan warm water maken, en werkt dus als een thermische batterij: de beschikbare energie wordt omgezet naar warm water.
Vonk: “Dankzij de hoge kwaliteit van de boiler en haar hoge bewaartemperatuur (88°C) blijft dit warme water opgeslagen in de woning totdat het nodig is, bijvoorbeeld in de badkamer of de keuken. Het kleinste model van 50 liter kan al tot 4,5kW per dag opslaan.”
Belangrijk is wel dat er al wel zonnepanelen op de woning liggen. Daarnaast is het wel noodzakelijk dat er in huis ruimte is voor de boiler. “De twee grootste vaten, 120 of 150 liter, zijn natuurlijk best groot en vragen ruimte.”
Enthousiast
De eerste reacties zijn veelbelovend, weet Vonk. “We hebben het systeem nog maar net enkele maanden geleden geïntroduceerd, en zowel groothandels als installateurs en energiebedrijven reageren enthousiast en willen graag met ons samenwerken.”
Een van die energiebedrijven is Vattenfall, die de slimmer boiler aan haar klanten aanraadt. Vonks collega Michel Pothuizen van Inventum Technologies legt uit waarom. “Energiebedrijven zoals Vattenfall willen ervoor zorgen dat het stroomnet niet overbelast raakt. Netcongestie op zonnige momenten voorkomen en het terugleveren van opgewekte stroom wordt steeds duurder voor huishoudens. Daar zoekt iedereen een oplossing voor. Het beste kun je die stroom verbruiken in je huis, maar als er geen verbruik, bijvoorbeeld omdat je naar je werk bent, kan de Sunsmart de ‘verbruiker’ zijn. Deze gaat bij veel zon aan en maakt van de zonnestroom warm water. Het gemiddelde huishouden gebruikt momenteel ongeveer 30% van de zelf opgewekte stroom direct in de woning. Door het toepassen van de Sunsmart lukt het om tot 60 of 70% van de opgewekte zonnestroom binnenshuis houden. Met een accu kun je dat percentage nog opkrikken naar 80 of 90%, dat dus niet op het net wordt gebracht.”
Voor huishoudens die meer zonnestroom opwekken dan dat ze nu verbruiken is met de huidige regelgeving de Sunsmart nu direct erg interessant, voegt Pothuizen hieraan toe. “Met de Sunsmart voeg je namelijk een ‘gebruiker’ toe in je woning, wat je direct gas bespaart en niets hoef te betalen voor het verwarmen van je tapwater. Met een accu realiseer je dit namelijk niet. Je slaat bij een accu alleen op wat je toch gaat verbruiken, terwijl je juist optimaal van je zelf opgewekte zonne-energie wil genieten.”