Markt warmtepompen voor woningen kromp in 3e kwartaal

In het derde kwartaal van 2024 werden er 23 duizend warmtepompen voor woningen verkocht. Dit is bijna 40% minder dan in het derde kwartaal van 2023. Daarmee ziet de sector inmiddels vier kwartalen op rij een krimp van de markt. De sector verwacht in heel 2024 tussen de 95 en 100 duizend warmtepompen te leveren. Dit betekent een verwachte krimp van 30% ten opzichte van 150 duizend geleverde warmtepompen in 2023 en is slechts de helft van de benodigde aantallen voor de 2030 doelstelling.

De krimp zit voornamelijk in de bestaande bouw, aangezien nieuwbouw sinds 2018 verplicht aardgasvrij is en daar de all-electric warmtepomp al standaard is. Daarvan is structureel zo’n 40% een warmtepomp met een bodembron. In de bestaande bouw hebben hybride warmtepompen ongeveer tweederde marktaandeel ten opzichte van eenderde deel all-electric, voornamelijk met een buitenlucht-bron.

Lichte opleving

Het derde kwartaal van 2024 toonde een lichte opleving in de verkoop van hybrides. De sector verwacht dat deze opleving incidenteel is vanwege seizoensinvloeden, de afbouw van de hoog opgelopen voorraden bij groothandels en installateurs en de verwachte ISDE-subsidieverlaging in januari 2025. Het risico van een nieuwe periode van stagnatie begin 2025 is groot.

Investeringen warmtepompsector

Het energietransitiebeleid is aan verandering onderhevig. De relatief jonge warmtepompenmarkt werd tot het aantreden van het nieuwe kabinet gesteund door overheidsbeleid. Stimuleringsmaatregelen worden echter afgebouwd en aardgas wordt aantrekkelijker gemaakt.

Daarop heeft de warmtepompsector de afgelopen jaren de productie flink opgeschaald om haar aandeel in de verduurzaming van woningen en gebouwen te kunnen leveren. Er is zwaar geïnvesteerd in productie- en installatiecapaciteit vanuit afspraken tussen de sector en de overheid in het nationale Actieplan (hybride) warmtepompen. De aanhoudende krimp in de markt voor woningen en het gebrek aan groei in de utiliteitsmarkt noopt bedrijven nu hun capaciteit weer af te bouwen.

Naast de bedrijfseconomische schade zijn de verduurzamingsdoelstellingen voor de gebouwde omgeving vrijwel onbereikbaar geworden. De gezamenlijke planbureaus en ook de Algemene Rekenkamer rekenden dit al voor rond Prinsjesdag. Ook de Klimaat- en Energieverkenning (KEV) van eind deze maand zal dit concluderen. Minister Hermans kondigde weliswaar aan om in dat geval in 2025, rond de voorjaarsnota, met extra beleid te komen. De sector kan de politieke veranderingen niet in hetzelfde tempo volgen. De 1 miljoen (hybride) warmtepompen in bestaande woningen in 2030 zijn daarmee uit beeld geraakt.

Op 13 november a.s. verschijnt het Nationaal Warmtepomp Trendrapport 2025. Het rapport, dat gelanceerd wordt op het congres ‘Doorbraak van de Warmtepomp’ in Den Haag, zal helpen duiden wat er nodig is om de warmtepomp de haar toebedeelde rol in de energietransitie te laten herpakken.