Duurzame en brandveilige vloerrenovatie
Veel oudere gebouwen, zoals monumenten en houtskeletbouw, hebben nog houten vloeren. Als aannemer of bouwbedrijf weet je dat dit charmant oogt, maar ook de nodige uitdagingen met zich meebrengt. Brandveiligheid? Vaak een probleem. Geluidsisolatie? Ook niet altijd ideaal. Gelukkig zijn er slimme manieren om dit te verbeteren. Zo bieden zwaluwstaartplaten met een dekvloer verschillende voordelen. Een gietvloer renovatie? Met deze oplossing combineer je een gietvloer met de voordelen van een veilige en verwarmde vloer.
Brandveiligheid
Laten we eerlijk zijn, brandveiligheid is niet altijd het eerste waar opdrachtgevers aan denken bij een renovatie. Maar het zou wel moeten. Vaak worden er ‘brandveilige’ materialen gekozen zonder dat er naar het hele plaatje wordt gekeken. Brandveiligheid gaat niet alleen om vuur, maar ook om rookontwikkeling en hoge temperaturen. Je wilt toch niet dat een vloer binnen een half uur instort bij een brand? Daarom is het belangrijk om te werken met systemen die aantoonbaar getest zijn en voldoen aan de normen. Niet alleen voor de veiligheid, maar ook om verzekeringstechnisch geen gedoe te krijgen. Dat is ook de reden waarom gietvloer veel toegepast wordt binnen brandgevaarlijke ruimten. Wil je altijd de beste oplossingen voor je klanten? Als aannemer is een bezoekje aan een gietvloeren showroom echt een aanrader.
Duurzaamheid
Duurzaam bouwen is geen trend meer, het is de standaard. We weten allemaal dat de energietransitie volle kracht vooruit gaat en dat aardgasvrije verwarming steeds vaker de norm wordt. Maar hoe pas je dat toe in een gebouw met een houten vloer? Een traditionele zandcementvloer is geen optie, die kan namelijk scheuren. Gelukkig zijn er alternatieven, zoals een lichtgewicht gietmortel op een zwaluwstaartplaat. Dit zorgt voor een stevige basis zonder extra belasting op de bestaande constructie. Vooral handig als er uiteindelijk ook gietvloer vloerverwarming wordt aangebracht, dan is de basis in ieder geval veilig.
Technieken om de brandveiligheid te verbeteren
Een houten vloer met alleen een gipsplaat eronder? Dat biedt weinig bescherming. Bij een flinke brand bezwijkt zo’n constructie al binnen 25 minuten. Wil je dat risico nemen? Met zwaluwstaartplaten en een dekvloer verhoog je de brandwerendheid aanzienlijk. Hierdoor blijft de vloer veel langer intact en neemt de kans toe dat het gebouw na een brand nog overeind staat. Hoewel het Bouwbesluit een minimum van 30 tot 60 minuten brandwerendheid voorschrijft, is het slim om hier niet de ondergrens te hanteren. Beter te veel bescherming dan te weinig, toch? Bovendien kijken verzekeraars steeds kritischer naar dit soort zaken.
Extra voordelen van een complete vloerrenovatie
Brandveiligheid en duurzaamheid zijn natuurlijk de belangrijkste factoren, maar er zijn nog meer voordelen. Niemand zit te wachten op geluidsoverlast, vooral niet in appartementen of kantoorpanden. Door isolatie tussen de vloerbalken aan te brengen, verbeter je de geluidsisolatie aanzienlijk. En heb je al gedacht aan de voordelen voor vloerverwarming? Staal geleidt warmte beter, waardoor je met een zwaluwstaartplaat een efficiëntere verdeling krijgt. Resultaat: lagere energiekosten en een aangenamer binnenklimaat. Dat maakt het voor je klanten meteen een stuk interessanter.
Geïntegreerde oplossing
Een veelgemaakte fout bij renovaties? Losse producten combineren zonder naar het grotere geheel te kijken. Een brandwerende deur in een gammel kozijn? Daar schiet je weinig mee op. Daarom is het slim om te werken met een compleet systeem dat getest is en in de praktijk bewezen heeft dat het werkt. Hiermee voorkom je constructieve zwakheden en discussies achteraf. Bovendien zorgt een geïntegreerd systeem ervoor dat de kwaliteitscontrole een stuk eenvoudiger wordt. En zeg nou zelf, minder risico en minder gedoe tijdens de oplevering, dat wil toch iedere aannemer?