Nieuwe regels bij verduurzamen woningen 2025

Wie bezig is met verduurzamen, krijgt er in 2025 een paar nieuwe spelregels bij. Niet alleen om energie te besparen, maar ook om ervoor te zorgen dat woningen klaargestoomd worden voor de toekomst. Het goede nieuws? Met de juiste aanpassingen gaat het niet alleen het milieu helpen, maar merk je het uiteindelijk ook gewoon in je portemonnee. Vooral in de huidige tijd waarin alles duurder wordt, is het fijn om iedere maand wat geld over te kunnen houden.

verduurzamen woningen

Denk aan je energiecontract

Verduurzamen is leuk, maar check meteen even of je huidige energiecontract nog wel past bij je plannen. Steeds meer mensen met zonnepanelen of een warmtepomp merken dat hun contract niet meer optimaal is. Sommige leveranciers rekenen bijvoorbeeld terugleverkosten. Door even goed te vergelijken voorkom je dat je flink meer betaalt dan nodig. Zo is het afsluiten van een variabel contract energie in sommige gevallen interessanter zodat je altijd de actuele prijzen betaalt. Op het moment dat de prijzen dalen, profiteer je hier direct van.

Wat verandert er?

De overheid blijft verduurzamen flink stimuleren. In 2025 gelden er dan ook extra regels en mogelijkheden. Zo moet vanaf dit jaar bij grote verbouwingen een minimaal energielabel gehaald worden. Ga je flink verbouwen of uitbreiden, dan kun je er bijna niet meer omheen om ook meteen te isoleren of andere energiebesparende maatregelen te nemen. Het is dus niet meer alleen een kwestie van ‘als je zin hebt’, maar echt onderdeel van de vergunning of subsidie.

Energielabel wordt nog belangrijker

Het energielabel speelde al een grote rol bij het kopen of verkopen van een woning, maar krijgt in 2025 nog meer gewicht. Bij verkoop of verhuur is een actueel en correct energielabel verplicht. Bovendien kunnen gemeenten vanaf dit jaar strenger controleren of dat label ook klopt. Heb je recent nog aan verduurzaming gedaan? Dan loont het om een nieuw label aan te vragen, want een betere score maakt je huis aantrekkelijker én meer waard.

Subsidies en financiering in 2025

Goed om te weten, er blijft ondersteuning vanuit de overheid. Met de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) kun je bijvoorbeeld een deel van de kosten voor isolatie, een warmtepomp of zonneboiler terugkrijgen. Ook de Energiebespaarlening blijft bestaan, waarmee je tegen gunstige voorwaarden kunt lenen om je woning energiezuiniger te maken. Dit jaar zijn de subsidiebedragen zelfs wat verhoogd om verduurzamen nog aantrekkelijker te maken. Daarbij is het wel belangrijk om goed te kijken aan welke voorwaarden er voldaan moet worden. Bij meerdere verduurzamingsmaatregelen liggen de subsidies vaak gemiddeld hoger, dan wanneer er alleen wordt gekozen voor het laten isoleren van de woning.

Verduurzamen zorgt voor besparen

Hoewel sommige regels misschien wat streng voelen, zorgt het er wel voor dat jouw woning klaar is voor de toekomst. En eerlijk is eerlijk, met de energieprijzen van de afgelopen jaren is het sowieso geen overbodige luxe om minder afhankelijk te zijn van gas en stroom. Het is daarom dus ook belangrijk voor huiseigenaren om je hierin te verdiepen, zodat ze klaar zijn voor de toekomst. Het is niet alleen beter voor het milieu, maar ook gewoon beter voor de portemonee.