Kennis over ontwerpen en installeren van laadinfrastructuur in vernieuwd ISSO-kleintje

De groei van elektrisch vervoer blijft onverminderd doorgaan. Voor professionals in de bouw- en installatiesector betekent dit een toename van vragen over de aanleg van laadvoorzieningen bij woningen en gebouwen. ISSO-Kleintje Laadinfrastructuur biedt hierop een actueel en praktijkgericht antwoord.

Het installeren van een laadpunt is meer dan het plaatsen van een laadpaal. In de praktijk raakt dit vaak ook de bestaande elektrische installatie van een gebouw, zeker op locaties waar netcongestie speelt. Het Kleintje Laadinfrastructuur ondersteunt installateurs met actuele en gevalideerde kennis om passende oplossingen te realiseren – zelfs bij beperkingen in de netaansluiting.

Het Kleintje biedt niet alleen technische richtlijnen, maar gaat ook in op recente veranderingen in wet- en regelgeving. Zo sluit de inhoud aan op het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl), waarin eisen zijn opgenomen voor laadinfrastructuur bij nieuwbouw van onder andere bedrijfspanden. Daarmee helpt deze kennis professionals om hun werk in lijn te brengen met zowel nationale als Europese regelgeving.

De opbouw van de uitgave volgt de logische fasen van een project: van programmafase tot uitvoering. Het boekje behandelt onderwerpen als locatiekeuze, communicatie met netbeheerders en integratie van laadpunten in de gebouwinstallatie. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de harmonisatie van stekkers, laadprotocollen en de rol van ElaadNL in standaarden voor aansluitingen.

Versie 2025 van Kleintje Laadinfrastructuur is gericht op toepassingen bij woningen en gebouwen. Daarmee is de kennis geschikt voor installateurs, ontwerpers en andere bouwprofessionals die betrokken zijn bij de energietransitie.

Bron: Bouw & Zo/ISSO