Gooise corporaties verlagen CO₂-uitstoot met circulaire badkamer in de Grasmeent
Bij een innovatief renovatieproject in Grasmeent 55 in Hilversum worden in 150 woningen circulaire badkamers geïnstalleerd. Het project wordt uitgevoerd in opdracht van de woningcorporaties de Alliantie en G&O, met Intersell als partner. Dit initiatief, ondersteund door de Europese subsidie Kansen voor West, moet laten zien dat circulaire renovatie niet alleen een duurzame keuze is, maar ook een slimme, kostenefficiënte oplossing voor traditionele badkamerrenovaties.
De ‘Circulaire Badkamers’ van Intersell bestaan grotendeels uit gerecyclede of biobased materialen. Hierbij worden wastafels en kranen hergebruikt, ook de wanden zijn van herbruikbaar materiaal. Bij alle onderdelen wordt zorgvuldig rekening gehouden met circulariteit en CO₂-uitstoot. Deze impact wordt gemeten aan de hand van de Building Circularity Index (BCI). De efficiënte plaatsing en het beperkte sloopwerk zorgt voor minder overlast voor bewoners. Wouter Reimerink (directeur Vastgoedonderhoud, de Alliantie): “Met het plaatsen van deze 150 circulaire badkamers willen we samen met onze partners de toekomst duurzamer en slimmer maken. Hiermee zetten we duurzame innovaties letterlijk in huis.”
Met deze samenwerking zetten de Alliantie, G&O en Intersell een belangrijke stap naar een circulaire toekomst in de woningbouw. Door hergebruik van materialen en een efficiënte installatie wordt niet alleen de milieu-impact verminderd, maar ook de woningvoorraad verduurzaamd. Het opschalingsproject heeft een aanzienlijke milieuwinst: 450 kg minder afval per badkamer door hergebruik; 400 kg minder nieuw materiaal nodig; 200 kg CO₂-reductie door duurzamere productie en minder gewicht; en
4000 kg CO₂-besparing bij toepassing van een warmteterugwinsysteem (130 kg CO₂ per jaar).
Na succesvolle plaatsingen in woningen van verschillende corporaties, gaan de corporaties dit nu toepassen in 150 woningen. In totaal worden 75 badkamers geplaatst bij woningcorporatie de Alliantie en 75 bij G&O. Deze opschaling maakt het mogelijk badkamers efficiënter te installeren en onderdelen gunstiger in te kopen, zodat de kostprijs van de badkamer daalt. Het uiteindelijk doel is dat de circulaire badkamer, tegen dezelfde of lagere kosten, opgenomen wordt in toekomstige renovatieplannen van woningcorporaties.
Bron: De Alliantie