Museum wordt markthal

Artikel delen

Het voormalige gebouw van het Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch in het Paleiskwartier krijgt een nieuwe bestemming: EETNL is de werknaam, een versmarkt met horecagelegenheid en een kennis- en innovatiecentrum rond het thema voeding. hp architecten maakte het plan voor de verbouw en renovatie van het fabriekscomplex.

Het pand uit 1950 werd als chemisch-pharmaceutische fabriek ontworpen door van Brinkman & van den Broek & Bakema. Kenmerkend zijn de sheds; het pand heeft er nog twaalf: 20 meter breed en 105 meter lang. Het Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch vertrok in 2012 uit het gebouw; de planning is dat in 2014 de versmarkt voor streekproducten met horeca klaar is.
In het voorlopig ontwerp wordt de hal van twaalf sheds en 2000 m2 in drie delen opgedeeld. Het middendeel krijgt acht sheds waaronder de versmarkt komt. Onder de drie sheds aan de zuidzijde, tegen de (nu nog in aanbouw zijnde) Paleisbrug, komt horeca met een terras op de middagzon. In dit deel wordt de hoogte van de hal extra benut door het aanbrengen van twee extra verdiepingsvloeren waardoor ook een fraai uitzicht over de markthal ontstaat.

(Bronnen: Brabants Dagblad, hparchitecten)