Bij de renovatie van het Scheepvaartmuseum in Amsterdam is de bestaande binnenplaats van het gebouw overkapt met een grote glazen kap
Bij de renovatie van het Scheepvaartmuseum in Amsterdam is de bestaande binnenplaats van het gebouw overkapt met een grote glazen kap. Daarmee ontstond een ontvangst- en receptieruimte. Echter niet voordat er hard gestudeerd werd op een oplossing om ongewenst galmen te voorkomen. Er mocht namelijk geen akoestisch materiaal aan de wanden of het glazen dak worden bevestigd. Ingenieursbureau LBP?SIGHT uit Nieuwegein ontwikkelde hiervoor een unieke vloer. Want behalve dat deze vloer geluidsabsorberend moest zijn, waren er ook eisen zoals slijtvast en eenvoudig schoon te houden.
De oplossing bestaat uit een metalen frame met betonnen tegels van 60 x 60 centimeter. Elke tegel bestaat uit zestien vierkantjes van 15 x 15 cm en is bekleed met natuursteen. De voegen tussen de vierkantjes zijn deels open en zorgen – samen met de minerale wol onder de tegels – voor de absorptie van het geluid. De isolatie is geseald in dunne PE-folie zodat vocht tussen de tegels door (van het schoonmaken) de isolatie niet nadelig beïnvloedt. Het stalen frame zorgt ervoor dat de tegels niet verzakken. De vloer brengt de nagalmtijd van de ruimte terug van 12 tot circa 3 seconden. De 2300 samengestelde vloertegels werden geproduceerd door Poly Products.
De Vernufteling is een ingenieursprijs en initiatief van de ingenieursvereniging KIVI NIRIA, brancheorganisatie NLingenieurs en technologietijdschrift De Ingenieur.