Calculeren en offertes maken in één online tool

Artikel delen

‘De bouwer laten doen waar hij goed in is, namelijk in de uitvoering van het bouwwerk. En zorgen dat hij niet te veel tijd kwijt is met calculaties en/ of het maken van offertes. Dát is de bedoeling van ons calculatieprogramma RaabCalc’, legt Ron Kessels, adjunct-directeur E-business van Raab Karcher, uit.

Vooral voor kleinere aannemers en zzp-ers geldt dat zij goed zijn in hun vak, maar minder affiniteit hebben met administratieve werkzaamheden en het maken van calculaties en offertes. Maar deze activiteiten zijn wél belangrijk voor goed ondernemersschap. Vaak kost dit echter relatief veel tijd met een grote kans om fouten te maken.
‘Traditionele calculatieprogramma’s ‘denken’ nog veelal vanuit de techniek. Dus daarbij gaat het dan om het aantal stenen, de hoeveelheid cement, enzovoort’, licht Ron Kessels toe. ‘Het programma RaabCalc is ontwikkeld vanuit de bouwer. Het werkt met voorgedefinieerde bouwdelen, zoals het maken van een fundering, het plaatsen van een erker of het maken van een dakkapel. Dat geeft meteen een belangrijke reden om voor dit programma te kiezen. Maar het programma biedt nog méér.’

Meerwaarde
Raab Karcher ontwikkelde het programma samen met 2Jours, dat als calculatiebureau meer dan 20 jaar ervaring heeft met calculeren voor aannemers en dus ook met de bouw. Kessels: ‘We hebben hen gevraagd om op basis van die kennis een eenvoudiger calculatieprogramma te maken om snel te calculeren. Daarbij gaat het vooral om woningbouw, renovatie en onderhoud. En hoe mooi is het dan om daaraan tevens het artikelenbestand van Raab Karcher te hangen, mét het actuele leveringsprogramma, productinformatie en prijzen. Zodat ook al die informatie beschikbaar is voor de gebruiker van het programma.’
Dat betekent niet dat er alleen maar producten van het bedrijf in het programma zitten, want ondanks de leverbare 150.000 producten blijven er nog veel andere producten over. De artikelen van Raab Karcher worden echter wél meteen met artikelnummers en prijzen aangegeven; dat maakt het eenvoudiger om meteen bij het bedrijf te bestellen. Naast materialen en producten worden ook de uren aangegeven en het benodigde materieel.
Belangrijk uitgangspunt bij het ontwikkelen van het programma was dat het calculeren van een klus sneller zou kunnen. ‘RaabCalc kan helpen om een calculatie in circa éénderde van de tijd te maken’, zó stelt het bedrijf. ‘Dat betekent dat er tijd over blijft voor de daadwerkelijke uitvoering van het werk, of voor het gezin.’
Nog een pluspunt is dat met het programma bovendien offertes gemaakt kunnen worden. Indien gewenst met het logo of in de huisstijl van de ondernemer, in een pdf-bestand, dat eventueel als bijlage bij een mail naar de toekomstige opdrachtgever verzonden kan worden.

Eigen inbreng
RaabCalc is vooral ontwikkeld omdat Raab Karcher op zoek was naar oplossingen om hun klanten te ontzorgen. Kessels: ‘Als zij betere ondernemers worden, profiteren beide partijen daarvan.’ Het programma is een online calculatiepakket ofwel een webbased (internet)programma. Het is in eerste instantie bedoeld voor woningbouw, renovatie en onderhoud, maar er zijn ook extra modules als stallenbouw, houtskeletbouw en utiliteitsbouw verkrijgbaar.
Wie besluit om RaabCalc aan te schaffen, is verplicht om een opstartdag te volgen. ‘Ondanks dat het een gebruiksvriendelijk programma is, willen we dat ook laten zien. Zodat het meteen vanaf het begin werkt’, licht Kessels toe. ‘Bovendien is zo’n bijeenkomst nodig om bijvoorbeeld de uurtarieven aan te passen. In het programma wordt bovendien gewerkt met algemene arbeidsnormen, maar deze zijn individueel te wijzigen. En dan moeten er nog een aantal persoonlijke instellingen gemaakt worden, bijvoorbeeld voor het bedrijfslogo.’

Pakketkosten
Het gebruik van RaabCalc – de meest eenvoudige versie – kost jaarlijks 500 euro (excl. BTW), met eenmalig 150 euro voor de verplichte opstart-/ instructiedag. Voor 2014 geldt bovendien een aantrekkelijke kortingsactie, namelijk 375 euro. De licentiekosten voor het gebruik worden berekend naar rato van het lopende jaar.
Sinds 1 januari 2014 beschikt Raab Karcher bovendien over een helpdesk, onder meer voor gebruikers van het calculatieprogramma. Want inmiddels hebben al zo’n 50 ondernemers het pakket in gebruik. Deze helpdesk is telefonisch nu nog alleen op werkdagen bereikbaar en tijdens werkuren. Maar vooral kleinere bouwbedrijven en zzp-ers maken hun werkuren, en dan met name de administratieve werkuren, nogal eens in de avonden en weekends. Afhankelijk van de behoefte, is deze helpdesk mogelijk straks ook op andere tijden bereikbaar. 

Meer informatie: www.raabcalc.nl