Dak na-isoleren met thermokussens of – sheets

Artikel delen

Voor het na-isoleren van een bestaand dak aan de binnenzijde kan men ook kiezen voor het isoleren met opgesloten lucht, afgewerkt met gipsvezelplaten. Als voorbeeld van zo’n na-isolatiesysteem volgen de gecalculeerde richtprijzen met betrekking tot het toepassen van  thermokussens en thermosheets van Tonzon.

Door www.casadata.nl

Dakisolatie met Tonzon thermokussens en thermosheets maakt gebruik van de vrije lucht, die in één of meer lagen wordt opgesloten tussen de folie. De thermosheet is een hoogwaardige en zeer sterke kunststof folie, waarvan de beide oppervlakken een zeer lage warmte-emissie hebben met een emissiefactor 0,04.
Omdat men de thermosheet hermetisch op de constructie moet plakken, verbetert tevens de winddichtheid. Ook kan men met thermosheets koudebruggen in de isolatielaag voorkomen. De thermossheets werken in laagjes van 20 millimeter. Men kan net zoveel lagen aanbrengen als men wil. De werkelijke isolatiewaarde hangt af van de dikte van de luchtlagen, de hellingshoek van het dak en van de richting van de warmtestroom. De optimale dikte van de luchtlaag is in de winter bij daken met een hellingshoek van 30 graden 15,5 mm en bij een hoek van 60 graden 18,5 mm.
Op de dakbalken en de zijmuren brengt men folielijm op waterbasis aan, zodat alles zelfklevend wordt. Ook lijmt men met dezelfde folielijm alvast één zijde van een aantal stroken isolatiemateriaal in, zodat deze ook zelfklevend worden. De andere zijde van deze stroken is al ingesneden, zodat men de stroken gemakkelijk in kleine blokjes kan afbreken.
De eerste laag thermosheet brengt men tegen het dakbeschot aan en plakt men vast op de zijmuur en de dakbalken. Om te voorkomen dat de sheet door de wind gaat opbollen, niet men de sheet nog op enkele plaatsen extra tegen het dakbeschot. Vervolgens lijmt men de blokjes isolatiemateriaal op deze eerste laag van de sheet met een h.o.h afstand van 600 mm. Door deze blokjes blijft de folie op gelijke onderlinge afstand en wordt warmteverlies voorkomen door het ontstaan van koudebruggen. Hierbij moet men ervoor zorgen dat op alle plaatsen waar later latten moeten worden bevestigd, isolatieblokjes worden gekleefd. Op deze laten komen later de gipsplaten.

Twee tot vier lagen
Hierna wordt de tweede laag thermosheet bevestigd, waarbij men de folie steeds van het midden uit glad trekt naar de zijkanten. Voor de stevigheid bevestigt men een laag latten door deze in de zich onder de tweede sheet bevindende isolatieblokjes te schroeven tot in het hout. Indien men drie lagen thermosheets wil toepassen, lijmt men de derde laag thermosheets met dubbelzijdig tissuetape hierop. Met een vlijmscherp mesje snijdt men steeds de overtollige folie langs de vloer en aan de bovenzijde weg. Op de zijmuren laat men steeds de folie zitten, omdat het stucwerk door het insnijden kan gaan afbrokkelen.
Indien men vier lagen thermosheets wil toepassen, brengt men tussen de eerste twee lagen isolatieblokjes aan en tussen de laatste twee lagen houten latten, bevestigd op de isolatieblokjes. Op dezelfde wijze door telkens isolatieblokjes met daarop aangebrachte latten te monteren, kan men nog extra lagen thermosheets aanbrengen om een hogere isolatiewaarde te bereiken. Tenslotte werkt men de latten op de isolatieblokjes af met gipsplaten. Naden van de gipsplaten afwerken. Om te zorgen voor een goede geluidsisolatie, moet men voorkomen dat de latten en de gipsplaten contact maken met de balken en de zijmuren, zodat men isolatiewand trillingsvrij heeft opgehangen.

Thermokussens met thermosheet toepassen

Tussen de gordingen brengt men het thermokussen aan met één luchtlaag of met drie luchtlagen. De gordingen en zijmuren worden voorzien van folielijm, zodat deze zelfklevend worden. Hierop kleeft men één laag thermosheet vast. Voor de afwerking met gipsplaten brengt men houten latten h.o.h 600 mm aan, met daarop de gipsplaten geschroefd. Tenslotte de naden van de gipsplaten afwerken. De ruimte moet goed begaanbaar en voldoende ontruimd zijn voor een veilige en ongestoorde voortgang van de werkzaamheden.
Aandachtspunt bij een dampremmende laag aan buitenzijde: Als er een dampremmende laag aan de buitenkant van het dakbeschot aanwezig is, moet men de eerste laag thermosheet niet tegen het dakbeschot aanbrengen, maar op enige afstand hiervan. De luchtlaag die hierdoor ontstaat, moet met buiten in verbinding staan, zodat eventueel vocht via natuurlijke ventilatie naar buiten kan worden afgevoerd.

Isolatiekosten
Uitgangspunt is een hellend dak bij een dubbele woning met een te isoleren oppervlakte van 74 m2. Bij de thermokussens is gerekend met een breedte plat 1200 mm.

De isolatiekosten zijn exclusief ontruimen van de ruimte, bouwplaatsvoorzieningen, het afvoeren van de afkomende materialen en stortkosten. De kosten zijn inclusief de binnenzijde van het dak afwerken met gipsvezel platen.

In de kostenberekeningen is uitgegaan van gemiddelde uitvoeringstijden voor de werkzaamheden, uitgevoerd door een allround bouwbedrijf en van de gangbare prijzen voor de materialen en producten via een bouwmaterialenhandel. Bij uitvoering door een gespecialiseerd bedrijf kunnen de uitvoeringstijden lager zijn. Het uurloon is zonder opslagen voor de bouwplaatskosten, algemene bedrijfskosten en winst en risico. Als indirecte kosten voor algemene bedrijfskosten, winst en risico is een toeslag van 17% toegepast.
Alle complete calculaties kan men op www.casadata.nl na het inloggen zien. Deze calculaties kan men dan ook meteen downloaden in Excel en eenvoudig aanpassen. In het calculatieprogramma CasadataCalc kan men direct met de Casadata richtprijzen met hun onderliggende calculaties werken en deze kostengegevens meteen aanpassen m.b.t. de te rekenen uren en uurlonen of de materiaalhoeveelheden of prijzen. Het regionale kostenniveau betreft de regio Oost Gelderland (postcode 7000 – 7100). Op www.casadata.nl ziet men het kostenniveau van de eigen regio door het opgeven van de postcode.