Waar het rood straalt, lekt warmte weg

Artikel delen

Met het blote oog zijn veel problemen in bestaande gebouwen, zoals gebrekkige of ontoereikende isolatie, koudebruggen en luchtlekken, vaak niet zichtbaar. En juist die gebreken kunnen zorgen voor veel extra warmteverlies en dus voor een hogere energierekening. Met behulp van warmtebeeldcamera’s kunnen ook de onzichtbare gebreken worden opgespoord.

Gebreken opsporen met behulp van warmtebeeldcamera’s heeft de laatste jaren steeds meer bekendheid gekregen. Ook worden steeds meer toepassingen bedacht, zoals het opsporen van lekken in vloerverwarming en in afvoerleidingen. ‘Luchtdichtheids- en thermische beeldonderzoeken zijn belangrijke kwaliteitscontrolemaatregelen bij woningbouw of renovaties’, zo stelt FLIR Systems, marktleider op het gebied van warmtebeeldcamera’s. ‘Tot wel 50 procent van het totale energieverbruik van een gebouw is terug te voeren op warmteverlies dat wordt veroorzaakt door luchtlekken via schoorstenen, zolders, muurventilatiegaten en ramen en deuren die slecht in de gevels aansluiten.’
In renovatie- of herbestemmingsprojecten is het voor een goede energetische aanpak van belang om te weten waar de problemen zitten. Warmtebeeldcamera’s kunnen daarbij een goed hulpmiddel zijn, mede omdat het niet nodig is het te onderzoeken oppervlak of bouwdeel binnen te dringen of open te breken. Dat kan altijd later nog.

Warmtebeeldtechnologie
Een warmtebeeldcamera registreert de intensiteit van de straling in het infrarode deel van het electromagnetisch spectrum. Dit is met het blote oog niet zichtbaar. De warmtebeeldcamera ‘vertaalt’ de informatie naar een visueel (kleuren)beeld. In dit beeld kunnen de verschillende temperaturen eenvoudig worden afgelezen. Hoe warmer een object is, hoe meer infraroodstraling. En iedere afzonderlijke pixel is in feite een temperatuurmeting.
In tegenstelling tot infraroodthermometers die slechts één bepaalde plek meten, kunnen warmtebeeldcamera’s grotere oppervlaktes scannen. Dus: complete gebouwen, hele gevels of daken, of installatiesystemen als vloerverwarming of airconditioning.
Daarbij worden niet alleen luchtlekken en koudebruggen opgespoord, maar ook vochtklachten en lekkages kunnen met warmtebeeldcamera’s worden vastgelegd. Vochtig materiaal heeft namelijk een lagere isolatiewaarde (een natte jas isoleert minder) en zal daardoor een andere temperatuur aannemen dan het omringende drogere materiaal. Zo kunnen bij warmwaterleidingen lekkage opgespoord worden en kan exact worden vastgesteld hoe de leidingen van de vloerverwarming lopen.

Geavanceerder én eenvoudiger

De nieuwste generaties van wamtebeeldcamera’s hebben steeds meer mogelijkheden en de apparatuur kan – zeker met geavanceerde camera’s – zeer gedetailleerde beelden opleveren. Hierdoor kunnen meer fouten worden opgespoord. Zo integreert de door FLIR gepatenteerde MSX (Multi Spectral Dynamic Imaging) –technologie warmtebeeldvideo met visuele beelden. Dit resulteert in uitzonderlijk scherpe warmtebeelden. En deze gedetailleerde analyses maken de besluitvorming voor de bouwprofessionals alleen maar gemakkelijker.
Belangrijk blijft wél dat een bouwkundige met kennis van zaken de warmtebeelden beoordeelt en vertaalt naar een mogelijk aanwezig probleem, fout of maatregel. Verkeerde conclusies – en daarmee verkeerde maatregelen – moeten uiteraard worden voorkomen. De oorzaak van het probleem én de maatregelen moeten worden vastgesteld op basis van gericht bouwkundig onderzoek.
Naast de zeer geavanceerde warmtebeeldcamera’s zijn er ook steeds meer camera’s ‘voor iedereen’: zeer gebruiksvriendelijke én zeer betaalbaar. FLIR mikt met deze nieuwe modellen vooral op gebruikers die de warmtebeeldtechnologie nog moeten leren kennen. Bij de camera’s wordt standaard software meegeleverd waarmee de thermografische beelden eenvoudig overgezet kunnen worden naar een PC voor verdere analyse of rapportage. Deze warmtebeeldcamera’s kosten nog nét geen 1000 euro (excl. BTW).

Meer informatie: www.flir.com

Nieuw productassortiment

Onlangs lanceerde FLIR een nieuwe lijn met test- en meetinstrumenten. Zo zijn er drie elektrische meters – een geavanceerde digitale multimeter en twee stroomtangen – , een compacte contactloze spanningsdetector (inclusief werkverlichting), een vochtmeter en een videoscoop.