3D-laserscanning als integraal onderdeel van BIM

Artikel delen

Met Building Information Modeling (BIM) worden aan de hand van een digitaal model het ontwerp en beheer van gebouwen samengevat in één gezamenlijk proces. Doel hiervan is informatie over de constructie en de elementen van het gebouw te koppelen aan gebruiks- en functiegegevens. Hierbij wordt uitgegaan van een driedimensionaal model van het gebouw, dat zowel alle constructieve componenten als de ruimtelijke situatie weergeeft.

Ontbreken driedimensionale gegevens van het gebouw of zijn deze niet up-to-date, dan bieden moderne 3D-laserscanners snel en voordelig uitkomst. Handzame laserscanners van de nieuwste generatie die slechts een paar kilo wegen, kunnen complete terreinen, gebouwen en ruimtes inclusief alle installaties driedimensionaal met een laserstraal aftasten. De sensoren die in de scanner zijn geïntegreerd, koppelen de scangegevens automatisch aan een hoogteaanduiding en oriëntatie. Hierdoor kunnen afzonderlijke scans in het totale model worden gepositioneerd.

Het 3D-model dat op deze manier wordt verkregen, kan doorlopend worden uitgebreid met gegevens, zoals verbouwingskosten, onderhoud en instandhouding. Zo blijft het altijd up-to-date. Het digitale, driedimensionale model van het gebouw is overal op te vragen en zelfs virtueel te doorlopen. Daardoor vormt het de ideale ondersteuningstool in het besluitvormingsproces. Tegelijkertijd zijn in de complete datasets op elk moment en overal alle gegevens voor oppervlakte- en massaberekeningen opvraagbaar, evenals de kosten en alle andere eigenschappen van het gebouw. Op deze wijze maakt BIM het mogelijk bij planningen altijd het totale plaatje in het oog te houden, zoals hoe verbouwingsplannen zich verhouden tot de omgeving van het gebouw. Mogelijke effecten, bijvoorbeeld op onderhoud en instandhouding, worden zo direct zichtbaar.

3D-scangegevens kunnen rechtstreeks worden geïmporteerd in BIM-softwareoplossingen, zoals AutoCAD Architecture, 3D-Studio Max Design, Autodesk Revit Architecture, Archicad, Vectorworks of Bentley´s Microstation. Daarmee kunnen planning en projectsturing discipline-overstijgend plaatsvinden. Tegelijk sluit het BIM-model uit dat op de raakvlakken van de diverse disciplines hiaten in documentatie ontstaan en informatie verloren gaat.