Dag van de Bouw 2014; ook renovatieprojecten open op zaterdag 24 mei

Artikel delen

Op zaterdag 24 mei 2014 vindt al weer voor de negende keer de Dag van de Bouw plaats. Deze dag is onderdeel van de imagocampagne ‘De Bouw maakte het’ die werkgeversvereniging Bouwend Nederland samen met haar leden voert.

Door de loop der jaren is ‘het publiek’ steeds bekender geworden met de Dag van de Bouw. In 2013 waren er maar liefst 231 projecten waar bezoekers een kijkje konden nemen. Die deden dat ook massaal; een record aantal bezoekers van 125.000 (2012: 115.000).
Het draait allemaal om grote en kleine projecten in de bouw en i8nfra. Zoals wegen, spoor- en vaarwegen, woningen en woonwijken, winkelcentra, kantoorpanden, zorg- en sportaccommodaties en scholen. En niet alleen in de sector nieuwbouw, maar ook in de renovatie-, restauratie- en herbestemmingssfeer. Voor de deelnemende bedrijven is dit natuurlijk een uitgelezen kans om te laten zien tot welke hoogstandjes ze in staat zijn. Dat is niet het enige doel: bedrijven laten ook toekomstige bouwmensen zien wat een prachtig vak bouwen is en hopen hiermee anderen te inspireren. Ook voor omwonenden van de aangemelde projecten is het een unieke kans om een kijkje achter de schutting te nemen. Kortom: kom op zaterdag 24 mei in die bouwput!

Restauratie kantoorpand Nijmegen

Voor opdrachtgever Van Bergen cs accountants en belastingadviseurs kreeg bouwbedrijf Lelieveldt b.v. de opdracht om het voormalige Vrijmetselarij-onderkomen in zijn geheel te restaureren, renoveren en te laten voldoen aan de moderne eisen die horen bij een kantoortuin met bijbehorende Hyclass bedrijfsunits. Dat bleek een hele uitdaging.

Locatie: Waldeck Pyrmontsingel 77, Nijmegen
Openingstijden: 12.00 – 16.00 uur
Uitvoerende partij: Bouwbedrijf Lelieveldt b.v.
Geschatte opleveringsdatum: Juni 2014
Website: http://www.lelieveldt.nl

Museum Gorssel

In opdracht van Hans Melchers realiseren TBI-ondernemingen Croon Elektrotechniek, Koopmans Bouw en Wolter & Dros het Museum voor realistische kunst in Gorssel. Het museum wordt deels gehuisvest in het voormalige gemeentehuis van Gorssel, dat eind 2012 vrij kwam. Het monumentale deel van het uit 1914 daterende gemeentehuis van Gorssel blijft intact. De later aangebouwde delen worden in het ontwerp vervangen door nieuwbouw. Het museum wordt een paviljoenachtig gebouw van twee verdiepingen met strategische doorkijkjes naar de parkachtige omgeving waarin het komt te staan. Het ontwerp is van Hans van Heeswijk Architecten uit Amsterdam.

Locatie: Hoofdstraat 28, Gorssel
Openingstijden: 10.00 – 16.00 uur
Uitvoerende partij: Koopmans Bouw b.v.
Geschatte opleveringsdatum: Voorjaar 2015
Website: www.koopmans.nl/nl/actueel/detail/realisatie-museum-voor-realistische-kunst-gestart/154

Groot onderhoud twee woonblokken, Veldhoven

Dit project betreft twee woonblokken van elk 24 appartementen in de wijk Zonderwijk, waarvan de renovatie in volle gang is. Het gebouw aan de Mullerlaan is compleet voorzien van de nieuwe thermische schil. De nieuwe balkons met de bijbehorende stalen constructie en de aluminium puien zijn geplaatst. Op dit moment is men bezig om de gevel te voorzien van de – voor dit project kenmerkende – aluminium gevelbekleding: geanodiseerde lamellen in vijf verschillende kleuren. Van het gebouw aan de Oortlaan is de sloop gereed, de stalen constructie voor het ophangen van de balkons geplaatst en wordt de thermische schil met de stelkozijnen aangebracht.

Locatie: Oortlaan / Mullerlaan , Veldhoven
Openingstijden: 10.00 – 16.00 uur
Uitvoerende partij: Huybregts Relou
Geschatte opleveringsdatum: Medio 2014
Website: www.huybregts-relou.nl

Restauratie Amsterdam

Aan de Retiefstraat restaureert Mercuur Bouw voor woningstichting ‘Eigen Haard’ drie panden waarin 12 appartementen worden gevestigd. De werkzaamheden bevatten onder meer funderingsherstel, het maken van nieuwe indelingen en een nieuw dak. Door de investering van Eigen Haard wordt uitgegaan van een energielabel A voor de appartementen.

Locatie: Retiefstraat 33 – 35 – 37 , Amsterdam
Openingstijden: 10.00 – 15.00 uur
Uitvoerende partij: Mercuur Bouw
Geschatte opleveringsdatum: September 2014
Website: www.mercuurbouw.nl

Verbouw a.s.r. kantoor Utrecht

De renovatie van Archimedeslaan 10 in Utrecht is gestart in 2012 en duurt tot en met 2015. Het is een van de grootste renovaties van een kantoor in Nederland. Bijzonder is dat dagelijks 2000 mensen aan het werk zijn in het a.s.r. pand terwijl er wordt gerenoveerd. Het vernieuwde pand is volledig ingericht op het Nieuwe Generatie Werken (NGW). Het pand voldoet aan de duurzaamheidsambities van a.s.r. en zorgt voor ondersteuning van één cultuur waarin samenwerking, openheid en flexibiliteit centraal staan.
Dit is een unieke kans om een van de grootste renovaties van een kantoor van dichtbij te bekijken, mét de verschillende fases van de renovatie, zoals het oude gedeelte waar nog mensen werken, de renovatiefase en het nieuwe opgeleverde deel van het kantoorpand.

Locatie: Archimedeslaan 10 , Utrecht
Openingstijden: 10.00 – 16.00 uur
Uitvoerende partij: Ballast Nedam Bouw & Ontwikkeling B.V.
Geschatte opleveringsdatum: Eind 2015
Website: www.ballastnedam.nl

Verbouw Station Amsterdam Centraal

Station Amsterdam Centraal ondergaat momenteel een grote metamorfose. Bent u ook zo benieuwd naar wat er zich allemaal achter de bouwhekken afspeelt? Tijdens de Dag van de Bouw is iedereen welkom om zelf een kijkje te nemen achter de schermen. Zo kunnen bezoekers bijvoorbeeld door de Michiel de Ruijter autotunnel lopen en door de toekomstige fiets- en voetgangerstunnel, die straks de centrumzijde verbindt aan de IJzijde.

Locatie: Stationsplein (Amsterdam CS), Amsterdam
Openingstijden: 10.00 – 16.00 uur
Uitvoerende partij: Gemeente Amsterdam
Geschatte opleveringsdatum: 2020
Website: www.amsterdamcentraal.nu

Restauratie pand, Utrecht

In het prachtige pand Brigittenstraat 20 realiseert Het Utrechts Monumentenfonds acht luxe huurappartementen. Het eeuwenoude pand heeft een rijk verleden. De voorste beuk langs de straat is Middeleeuws en het achterste deel is 18de eeuws en heeft een gave Rococo-schouw. Uit de Middeleeuwse fase zijn de zware balken en kapconstructie bewaard gebleven. In de jaren twintig was op de begane grond een danszaal gevestigd en een schermzaal met kleedkamers. Tijdens de Dag van de Bouw kunnen bezoekers deelnemen aan rondleidingen en veel te weten komen over de bijzondere aspecten van het restauratievak, hoe wordt omgegaan met uitvoeringsaspecten, de constructieve vraagstukken en de vaak tegenstrijdige belangen van regelgeving versus monumentale status.

Locatie: Brigittenstraat 20, Utrecht
Openingstijden: 10.00 – 16.00 uur
Uitvoerende partij: aannemersbedrijf van Zoelen bv
Geschatte opleveringsdatum: Eind 2014
Website:

Verbouw Stationsgebied Utrecht

Utrecht bouwt in het Stationsgebied aan de toekomst van de stad; een ontmoetingsplek voor iedereen die wil reizen, winkelen, wonen, werken en ontspannen in de dynamiek van het hart van Nederland.
De vernieuwing van het Utrechtse Stationsgebied is anno 2014 in volle gang. Op het Vredenburg, op en rond Utrecht Centraal, de Croeselaan, in Hoog Catharijne, het Jaarbeursplein en op de Catharijnesingel wordt gewerkt. Op veel plekken tegelijk, zodat Utrecht zo snel mogelijk kan profiteren van meer ruimte op het station, meer keuze in Hoog Catharijne, muziek op het Vredenburg, overzichtelijke straten én met een bootje door de singel kan varen.

Locatie: Vredenburg 40, 3511 BD, Utrecht
Openingstijden: 10.00 – 16.00 uur
Uitvoerende partij: Projectorganisatie Stationsgebied
Geschatte opleveringsdatum: Gefaseerd tussen 2010 en 2020
Website: www.cu2030.nl

Restauratie kerk, Klein Wetsinge

Voor opdrachtgever Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK)restaureert Notebomers Bouwgroep de kerk te Klein Wetsinge.

Locatie: Valgeweg , Klein Wetsinge (Groningen)
Openingstijden: 11.00 – 15.00 uur
Uitvoerende partij: Notebomers Bouwgroep
Geschatte opleveringsdatum: Juni 2014
Website:

Restauratie Onder de Toren, Oud Gastel

Voormalig café Onder de Toren in Oud Gastel (Noord Brabant) wordt na 13 jaar leegstand geheel gerenoveerd. Het project wordt op dit moment ingezet als leerobject voor jongeren om praktijkervaring op te doen in de bouw. Wisselend nemen leerlingen deel aan diverse onderdelen van de uitvoering.

Locatie: Kerkstraat 1, Oud Gastel
Openingstijden: 10.00 – 16.00 uur
Uitvoerende partij: Bouwservice Bartelen
Geschatte opleveringsdatum: Eerste kwartaal 2015
Website: www.bouwservicebartelen.nl

Restauratie consolidatie muur Fort Sint Michiel

In 2008 is een klein deel van het terrein van de Frederik Hendrikkazerne opgegraven. Tijdens deze opgraving werden dikke muren en sporen van een trap van het Fort Sint Michiel gevonden. Op basis van oude tekeningen en vervolgonderzoek is de exacte positie van het fort, een vijfpuntige ster gevonden. Fort Sint Michiel stamt uit 1641 en is het enig overgebleven Spaanse stenen fort in Nederland. Het ondergrondse muurwerk is goed bewaard gebleven. Te zien is hoe de consolidatie gebeurt van fase 1
Foto: Hans Hurkmans

Locatie: Garnizoensweg, Venlo
Openingstijden: 10.00 – 16.00 uur
Uitvoerende partij: aannemersbedrijf J van Horck en Zn.
Geschatte opleveringsdatum: Juni 2014
Website: www.jvanhorck.nl

Herbestemming Nieuwoord Woudenberg

Ontwikkeling van zorghuisvesting Nieuwoord te Woudenberg. In de monumentale villa worden negen woonzorgeenheden gerealiseerd. Daarnaast wordt er aan de achterzijde een nieuw deel aangebouwd. Hierin worden vier woonzorgeenheden gerealiseerd. In totaal komen er dus dertien woonzorgeenheden met daarbij gemeenschappelijke ruimtes.

Locatie: Maarsbergseweg 22, Woudenberg
Openingstijden: 10.00 – 16.00 uur
Uitvoerende partij: Legemaat & van Elst
Geschatte opleveringsdatum: September 2014
Website: www.legemaatvanelst.nl/content/home.php

Verbouw woning Schipluiden

Gedeeltelijk herbouwen van een brandwoning voor opdrachtgever Wonen Midden Delfland

Locatie: Schippershof 12, Schipluiden
Openingstijden: 10.00 – 16.00 uur
Uitvoerende partij: Vehoec aannemers
Geschatte opleveringsdatum:
Website: www.vehoecaannemers.nl

Verbouw woning Hoek van Holland

Mutatie woning voor Woningbouwvereniging Hoek van Holland

Locatie: Lakemanstraat 17, Hoek van Holland
Openingstijden: 10.00 – 16.00 uur
Uitvoerende partij: Vehoec aannemers
Geschatte opleveringsdatum: Mei 2014
Website: www.vehoecaannemers.nl

Herbestemming kerk Noordwijk Binnen

In het oude centrum van Noordwijk Binnen wordt het aan de Voorstraat / Doelensteeg gelegen kerkgebouw Satorius omgebouwd tot een woonhuis.
Het kerkgebouw dateert uit de 18e eeuw. Bij de voorbereidende werkzaamheden voor het aanbrengen van een nieuwe kelder zijn de restanten gevonden van een kelder uit het einde van de 15e eeuw. De bestaande kelder en het omhulsul van het kerkgebouw zijn de basis voor een nieuw en eigentijds woonhuis. Moderne materialen en ambachtelijke details komen hier samen.

Locatie: Doelensteeg 1, Noordwijk Binnen
Openingstijden: 10.00 – 16.00 uur
Bedrijf: Bouwbedrijf Alkemade
Geschatte opleveringsdatum: Juli / augustus 2014
Website: www.bouwbedrijfalkemade.nl