Eusebiuskerk wordt museum

Artikel delen

De Eusebiuskerk in Arnhem ondergaat op dit moment (weer) een flinke verbouwing. De monumentale kerk wordt onder meer heringericht als dependance voor het Airborne Museum in Oosterbeek.

De kerk is weliswaar een mooi voorbeeld van gotische bouwkunst maar het grootste deel werd in die bouwwijze weer opgebouwd na de Tweede Wereldoorlog. Bij een voorgaande verbouwing werd tevens een glazen lift ingebouwd die bezoeker naar een punt op 73 meter hoog brengt voor een uitzicht over de stad.
Nog dit jaar vertoont het Airborne Museum in de kerktoren exposities over de gevechten rondom de Rijnbrug in september 1944. De kerktoren staat op dit moment in de steigers, via info@eusebius.nl is het mogelijk deel te nemen aan een anderhalf uur durende rondleiding.
De herbestemming van de kerk is nog niet duidelijk. Er is een inventarisatie geweest waarbij de ideeën varieerden van ijsbaan tot stiltecentrum. Er is ook sprake van een collegezaal voor een particuliere hogeschool. Vóórop staat dat het openbare karakter van de kerk gehandhaafd zal blijven. Op kortere termijn wordt al wel overwogen aan de noordzijde van de kerk (omgeving Kerkstraat) een nieuwe, glazen aanbouw te maken waarin de nieuwe entree van de kerk zal komen.