Blijft modernistisch gebouw in Deventer behouden?

Artikel delen

Erfgoedvereniging Heemschut pleitte al voor het behoud van de SNS-bank in Deventer. Het modernistische gebouw uit 1966 kenmerkt zich onder andere door opvallende prefab betonnen gevels. Eerst waren er plannen voor de bibliotheek en nu ook voor het speelgoedmuseum. Volgens B. en W. van Deventer is alleen sloop een optie.

Uit diverse rapporten bleek dat het gebouw zowel cultuurhistorisch, stedenbouwkundig als architectuurhistorisch van waarde is voor Deventer. Heemschut vindt dat de SNS-bank één van de weinig gaaf modernistische gebouwen in de binnenstad van Deventer is dat ook goed is ingepast in het stedenbouwkundig weefsel. In eerste instantie zou de bibliotheek naar deze plek verhuizen, maar B. en W. kwam er achter dat het gebouw daarvoor niet geschikt is vanwege de kolommenconstructie.
In een recent bericht in De Stentor pleiten twee Deventenaren, Harry Zwiers en Martin Kleine Schaars, respectievelijk van JVZ ingenieurs en I’M architecten, voor een museale functie van het gebouw. Zij zien graag het speelgoedmuseum naar de Stromarkt verplaatst worden. Een museum op deze plek kan een belangrijke impuls geven aan dit deel van de binnenstad. De bibliotheek kan aan de Brink blijven door het gebouw op te knappen voor 3 miljoen euro. Nieuwbouw zal 15 miljoen euro kosten.