Kantoor krijgt nieuwe dubbele glazen gevel

Artikel delen

Onlangs werd de eerste fase van de grootschalige renovatie van het kantoor van verzekeraar a.s.r. opgeleverd. Het Utrechtse kantoorgebouw wordt naar ontwerp van Team V Architectuur geheel gestript en verduurzaamd. Tijdens de renovatie, uitgevoerd door Ballast Nedam en Kuijpers, blijft het pand in gebruik.

Het Utrechtse kantoorgebouw is met 86.000 m2 één van de tien grootste van Nederland. Bij de renovatie is onder meer uit de bestaande kantoorvloeren een vide gezaagd. Het extra invallende daglicht en het ruimtelijk contact tussen de verdiepingen dragen bij aan een open werkomgeving. Zo’n 1600 medewerkers van a.s.r. nemen hier binnenkort hun intrek.
De betonnen borstweringen in de bestaande gevel zijn vervangen door een dubbele glazen gevel. Deze bespaart niet alleen energie – circa 50 procent – maar laat ook veel meer daglicht het gebouw binnen. De gevel fungeert in de zomer als geventileerde spouw die opgewarmde lucht afvoert en in de winter als warmtebuffer om overmatig afkoelen te voorkomen. Door het buitenste blad van de dubbele gevel ruimer om het gebouw heen te leggen, ontstaan hoge atria en groene wintertuinen rond het entreegebied en aan de uiteinden van de kantoorvleugels.
Op basis van de energiebesparing wordt nu een energielabel A behaald. a.s.r. stelt hoge eisen aan de duurzaamheid van het gebouw, dat reeds een BREEAM-NL Excellent ontwerpcertificaat heeft ontvangen. De tweede kantoorvleugel wordt begin 2015 opgeleverd en de derde vleugel in december 2015.