Restauratie Keet van Oud afgerond

Artikel delen

De Keet van Oud in Oud-Mathenesse staat er weer netjes bij. Het gebouw vormt een kleurrijk element op de Rotterdamsedijk tussen het Witte Dorp en het Marconiplein. De huidige Keet van Oud is een replica van de oorspronkelijke houten directiekeet uit 1923 van architect J.J.P. Oud.

Voor de bouw van het Witte Dorp ontwierp J.J.P. Oud een houten directiekeet. Het was een eenvoudig symmetrisch bouwwerk, bestaande uit twee in elkaar geschoven blauwe en rode volumes, voorzien van een gele dakopbouw. Opmerkelijk is de decoratieve verwerking van de houten geveldelen. Boven de deur staat in gestileerde typografie het woord Directie.
De Sikkens Foundation heeft de replica in 1993 bij de nieuwbouw van het Witte Dorp aan de stad Rotterdam cadeau gedaan. Woonstad Rotterdam heeft het gebouwtje sindsdien in beheer. Samen met de Sikkens Foundation en de gemeente Rotterdam heeft Woonstad Rotterdam het herstel mogelijk gemaakt. In het gebouwtje is sinds een aantal jaren een kapper gevestigd. Het herstel is uitgevoerd door Smits Vastgoedzorg. Daarbij werd onder meer de bestaande gevelbeplating vervangen door nieuwe gevelbeplating én alle gevelkozijnen vervangen. Ook werd het voordeurkozijn met de luifel inclusief de deur gerepareerd en het stucwerk in de buitengevel hersteld. Alle nieuwe gevelbeplating, de kozijnen en het stucwerk werden bovendien weer in de oorspronkelijke kleuren geschilderd.