Van rijtjeshuis tot energieneutrale woning

Artikel delen

Een studententeam van de TU Delft doet met het concept Prêt-à-Loger deze zomer mee aan de Solar Decathlon 2014. Tijdens deze ‘Olympische Spelen voor de duurzame bouw’ zet het team een woning in elkaar die laat zien hoe in Nederland 1,4 miljoen rijtjeshuizen zelf kunnen voorzien in hun energie.

Het Delftse team zal tussen 28 juni en 14 juli in Versailles de originele voorbeeldwoning, uit Honselersdijk (Westland), nabouwen met alle aanpassingen. Behalve de technische verbeteringen gaat het er vooral om dat de bewoners hun typisch Hollandse woning kunnen behouden en meteen een ruimere en betere leefomgeving krijgen. Een nieuwe huid met o.a. zonnepanelen en slimme techniek maakt de woning energieneutraal. Betaalbaar, sociaal en helemaal duurzaam. Het project heet Prêt-à-Loger, klaar om te bewonen, omdat de bewoners erin kunnen blijven als de renovatie plaatsvindt. De financiële haalbaarheid is daarbij een belangrijk aandachtspunt.
Verschillende bouwpartijen ondersteunen het project. TBI Bouw gaat de woning bouwen. Putman/Solar Compleet levert de klimaatinstallaties, Van Dorp Installaties de PCM’s en domotica, Sto Isoned de na-isolatiepanelen en DMEGC de in glas geïntegreerde zonnecellen. Andere steun komt van de TU Delft, Deerns, DPA Cauberg-Huygen, The Green Village, EcoBouw, Solarevent, Komplot en Printer Pro. Het team kan nog altijd partners gebruiken, zie verder www.pretaloger.nl