Boeven in de bouw

Artikel delen

Wat een hoop narigheid kunnen ‘bouwers’ hun klanten aandoen! Uit het programma Boeven in de Bouw blijkt dat sommige ‘bouwbedrijven’ hun klanten achterlaten met een bouwval én een lege portemonnee. Hopelijk herkent niemand van de lezers van RenovatieTotaal zich in deze bedrijven. Want het gaat meestal wél over verbouwingen en renovaties. Bewoners van mindere woningen worden van deze boeven de dupe.
Dat geldt ook voor andere boeven, namelijk inbrekers. Vooral in sociale huurwoningen, goed voor zo’n dertig procent van alle woningen in Nederland, is de kans op een bezoekje van het dievengilde groot. Deze woningen in achterstandswijken zijn vaak slecht beveiligd. Maar natuurlijk komt inbraak ook in andere wijken voor. Zelf heb ik twee keer een inbraak meegemaakt en dat is toch raar thuiskomen. Onmiddellijk daarna werden alle deuren en ramen nagekeken op het hang- en sluitwerk en waar nodig (overal!) werd dit vervangen. Zó gebeurt het vaak, maar dan is het al te laat.
Voor de aanpak van sociale huurwoningen moeten vooral woningcorporaties het punt van inbraakpreventie (hoger) op de agenda plaatsen. Bij een inventarisatie van wensen van bewoners bij renovatieplannen, wordt dit aspect al vaak genoemd: dat bewoners zich niet veilig voelen in hun eigen wijk en/of dat er al vaak ingebroken is.
Een woningbouwvereniging liet daarom bijvoorbeeld onder andere de oude kunststof kozijnen vervangen door nieuwe houten kozijnen. Waarom? De kunststof kozijnen – nog van de eerste generatie – waren na inbraak niet meer te repareren; met houten kozijnen was dat wél mogelijk. En uiteraard werden de nieuwe kozijnen voorzien van deugdelijk hang- en sluitwerk.
Onlangs maakte Opstelten van Veiligheid en Justitie bekend dat hij inbraakbeveiliging (veel) hoger op de agenda gaat plaatsen: maar liefst 111 duizend woningen worden de komende jaren beter beveiligd. Te beginnen met 11 duizend woningen die in een jaar tijd al moeten voldoen aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Of hij er ook geld in steekt? Dat is in ieder geval beter besteed dan aan extra politie-inzet.
 
            Carla Debets
            Hoofdredacteur RenovatieTotaal
 
Reageren? redactie@renovatietotaal.nl