3,3 miljoen voor herbestemming gebouwen

Artikel delen

Voor onderzoek naar herbestemming van gebouwen met cultuurhistorische waarde en het treffen van wind- en waterdichtmaatregelen is  € 3,3 miljoen subsidie verleend door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.  Dit in het kader van de Subsidieregeling Stimulering Herbestemming Monumenten.
 
Van de 563 aanvragen zijn er 263 gehonoreerd.  Van het  beschikbare  budget voor 2013 is ruim € 2,7 miljoen aan onderzoek besteed en bijna  € 600.000 aan het wind- en waterdicht maken van monumenten. 
De Subsidieregeling bevordert een duurzaam gebruik van monumenten en andere gebouwen met een cultuurhistorische waarde. De regeling voorkomt dat monumenten die hun functie hebben verloren, langere tijd leeg staan en daardoor snel achteruit gaan. Gebouwen waar niet eenvoudig een nieuwe functie voor gevonden kan worden, zoals kerken, industriële gebouwen en scholen kunnen in aanmerking komen voor subsidie. Een opmerkelijk voorbeeld van een wederopbouwmonument dat subsidie krijgt voor onderzoek naar de mogelijkheden voor een nieuwe bestemming, is de visafslag Scheveningen (kopgebouw en loodsen). Het 345 m lange pand met zijn 23 sheddaken is een in het oog springend gebouw aan de haven van Scheveningen dat een tweede leven verdient.
Vanaf 1 oktober tot en met 30 november 2014 kunnen eigenaren en belanghebbenden subsidie aanvragen voor een herbestemmingsonderzoek. Belanghebbenden moeten daarvoor wel toestemming hebben van de eigenaar.
Voor de wind- en waterdichtregeling geldt dezelfde periode, maar uitsluitend eigenaren kunnen een aanvraag indienen. Informatie: info@cultureelerfgoed.nl. Meer informatie op www.monumenten.nl/kennisbank/financiering/rijksmonumenten/subsidies-voor-rijksonumenten/subsidie-voor-herbestemming