Koepel gemeentehuis hersteld

Artikel delen

Voor de renovatie van het gemeentehuis in Heinkenszand is Fermacell Powerpanel H2O toegepast aan de binnenzijde van het koepelvormige dak. Deze cementgebonden platen vormen de ondergrond voor het glasmozaïek, dat het gebouw uit de jaren ’80 een modernere uitstraling moet geven.
 
Doel van de renovatie was het gebouw energiezuiniger te maken. Bouwmaterialenhandelaar Saint-Gobain Raab Karcher koos om twee redenen voor Powerpanel H2O. Ten eerste blijkt het materiaal dankzij de buigzame eigenschappen uitermate geschikt als toepassing voor de koepel. Doordat de plaat is voorzien van glasvlies kan deze in alle richtingen tot 180 graden worden gebogen om zo een egale ronding te creëren. Ten tweede is het mogelijk om de glastegels rechtstreeks op de plaat te verlijmen. Dit komt doordat Powerpanel H2O als lichtbetonplaat nauwelijks uitzet of krimpt als gevolg van warmte of kou. De werkingsverschillen tussen de eindafwerking en de plaat zijn dusdanig klein dat er weinig thermische spanning wordt opgebouwd. Zelfs het aanbrengen van een mortelweefsellaag was niet nodig, wat een reductie van de bouw- en droogtijd opleverde.
De renovatie van de koepel was vooral een technische opgave. Architectenbureau Atelier Kempe Thill uit Rotterdam wilde de bestaande constructie zoveel mogelijk in tact laten. Daarvoor zijn schenkels gemaakt – houten latten in de vorm van de ronding – die zijn uitgetimmerd en vervolgens beplaat met Powerpanel H2O van 12,5 millimeter dik. Het glasvlies, een soort wapeningsnet, zorgt ervoor dat de plaat volledig tot 180 graden kan buigen en toch in tact blijft. Door de Powerpanel langzaam in de juiste positie te brengen, ontstond een egale ronding.
De renovatie is dit jaar afgerond.