1000 jaar stadsontwikkeling in beeld

Artikel delen

Indien de huidige stedelijke ontwikkeling van stilstand of krimp geplaatst wordt in het perspectief van de afgelopen 1000 jaar, is te zien dat veel vraagstukken al eerder de revue zijn gepasseerd. In het afgelopen millennium heeft Nederland al vaker oplossingen gevonden voor de vragen die verstedelijking – of ontstedelijking – met zich meebrengen.
 
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de Technische Universiteit Delft hebben samen een boek gemaakt met een overzicht van de stadsontwikkeling in Nederland, aan de hand van 35 steden. Deze 35 steden zijn op dit moment de grootste van Nederland: van Amsterdam (grootste) tot Hilversum (kleinste). Twintig van deze 35 steden zijn in de middeleeuwen ontstaan; andere, zoals Enschede, Apeldoorn of Almere zijn pas later uitgegroeid tot stad.
Deze monumentale atlas brengt 1000 jaar stedenbouw voor het eerst samenhangend in beeld. Aan de hand van foto’s, maar ook schilderijen en scherp gesneden en nieuw getekende kaartreeksen worden groei en krimp van de Nederlandse steden inzichtelijk gemaakt. Ook worden actuele thema’s uitgelicht: herbestemming, wederopbouw en de ontwikkeling van binnensteden en stadsranden.

Atlas van de verstedelijking in Nederland; redactie: Reinout Rutte en Jaap Evert Abrahamse;  Uitgeverij THOTH, Bussum; gebonden uitgave; 320 pagina’s met 370 illustraties in kleur; isbn 978 90 6868 615 9 | nur 648; prijs € 69,50.