Woningcorporatie kiest voor duurzaam

Artikel delen

Bij een grootschalig renovatieproject van een woningcorporatie in de regio Nijmegen zijn recent asbesthoudende gevelplaten vervangen door nieuwe beplating. Met de keuze voor de nieuwe duurzame plaatafwerking zijn de gevels tenminste de komende tien jaar onderhoudsvrij.
 
De vervanging van de asbesthoudende gevelplaten bij de 167 woningen gebeurde in het kader van het groot onderhoud aan de flats en de laagbouw. Bij de vervanging van de 40 x 120 cm grote platen werd als eis gesteld dat het uiterlijk van de woningen niet mocht wijzigen. Bovendien moest de nieuwe gevel de komende tien jaar onderhoudsvrij zijn.
De keuze viel op Medite Tricoya van Coillte Panel Products. De houtvezels van dit plaatmateriaal zijn geacetyleerd, waardoor de MDF-plaat waterbestendig en zeer dimensioneel stabiel is. Het resultaat is een plaat die niet rot en in de breedte en lengte niet of minimaal werkt; zelfs niet na langdurig direct contact met water. Medite Tricoya plaatmateriaal wordt dan ook geleverd met 50 jaar garantie.
De toegepaste platen zijn 6 mm dik; in totaal werd ruim 5.800 m2 gevelbekleding geleverd. Omdat de asbestplaten waren voorgeboord en gespijkerd, kon het regelwerk dat onder de asbestplaten zat, worden hergebruikt.  Om de gewenste Rc-waarde te bereiken, werd tussen de sponning en het paneel isolatie aangebracht. De Medite Tricoya platen van 122 x 244 cm zijn groter dan de 40 x 120 cm grote asbestplaten. Al het plaatmateriaal werd op maat aangeleverd zodat het verlies en afval tot een minimum konden worden beperkt. Het plaatmateriaal laat zich verwerken alsof het massief hout is. Zelfs profielen zijn op dezelfde manier aan te brengen als in gewoon hout. Voor de bevestiging van het plaatmateriaal met rvs-spijkers is gebruik gemaakt van een mal.
De renovatie werd uitgevoerd door Burghouts Bedrijven.