‘Leegstand is kans voor grote woningnood’

Artikel delen

Het voormalige kantoorgebouw aan de Einsteinbaan 2 in Nieuwegein is onlangs omgebouwd tot vijftig huurappartementen in de sociale huurklasse.

Marco van Dijk, hoofd vastgoed bij Jutphaas Wonen, legt uit dat de kantoortransformatie financieel erg interessant is voor de corporatie, omdat ze het pand voor een appel en ei heeft kunnen kopen. ‘Het gebouw stond nog voor zes miljoen in de boeken bij de eigenaar, maar wij hebben het voor minder dan een miljoen gekocht. Een belangrijke voorwaarde voor transformatie was dat we het gebouw zonder onrendabele top konden exploiteren. Van daaruit zijn we gaan rekenen en daar kwam een bedrag uit. Dit hebben we voorgelegd bij de eigenaar van het gebouw; het was graag of niet.’
De appartementen zijn ongeveer 60 m2 en vooral bedoeld voor starters. Er was veel belangstelling: voor de vijftig woningen waren maar liefst 1100 inschrijvingen.
De herbestemming is een vervolg op een eerdere transformatie van een kantoor aan de Brinkwal in Nieuwegein, dat Jutphaas Wonen eveneens uitvoerde met aannemersbedrijf TransVorm en Faay Vianen. Voor het project leverde Faay Vianen onder meer vijftig prefab badkamers en toiletten. Die werden volledig in de productiehal geassembleerd en daar vond ook de oplevering van de units plaats. Dat betekende dat als er onverhoopt iets fout ging, dat nog in de productiehal kon worden gecorrigeerd.

Meer info over het project bij Faay Vianen B.V., hal 7, standnummer C04