Nominaties Nederlandse Bouwprijs 2015

Artikel delen

In het kader van de beurs Renovatie en Transformatie moeten twee nominaties genoemd worden voor de Nederlandse Bouwprijs 2015, die tijdens het Gala van de Nederlandse Bouw op 9 februari 2015 wordt uitgereikt.

In de categorie Gebouwen is de uitbreiding en renovatie van museum Mauritshuis in Den Haag één van de nominaties. Volgens het jurycommentaar is dit een: ‘Intelligente uitbreiding van het bestaande paleisje: het gebouw blijft als icoon in tact. De innovatie is te vinden in het ontwerp van de uitbreiding van het musea. Deze uitbreiding is goed opgelost door een ondergrondse foyer te realiseren die een interface vormt tussen twee gebouwen uit verschillende periodes. De nieuwe entree is een vondst te noemen. Dit heeft geresulteerd in de ontwikkeling van een innovatieve en transparante lift. Hiermee heeft het plein voor het Mauritshuis additionele kwaliteit gekregen. Mooi voorbeeld, zowel architectonisch, functioneel als technisch, van op een kwalitatief hoogstaande en respectvolle wijze omgaan met emotioneel beladen erfgoed.’
Bijzonder in het ontwerp van Hans van Heeswijk architecten is vooral de wijze waarop het museum is uitgebreid: via een ondergrondse ruimte naar het gebouw
aan de overkant van de straat, het hoekpand van de Nieuwe of Littéraire Sociëteit De Witte. De hoofdingang is daarbij teruggeplaatst naar het voorplein: bezoekers dalen met trap of lift af naar een lichte foyer die ondergronds de twee gebouwen met elkaar verbindt.
In de categorie Bouwmaterialen & -systemen is Built4U één van de genomineerden. Dit is een renovatieconcept voor het renoveren van sociale woningen naar passiefhuizen. Zie ook bij Project in beeld, in dit nummer van RenovatieTotaal. Binnen vijf dagen wordt een complete woning gerenoveerd met prefab bouwproducten waarbij een goed binnenklimaat, een nieuw uiterlijk en gegarandeerde prestaties belangrijke uitgangspunten zijn. De bewoners hoeven hierbij hun huis niet te verlaten. Het gegarandeerde eindresultaat is een minimale energievraag en maximaal wooncomfort voor de bewoner.
Uit het jurycommentaar: ‘Hoewel de jury steeds meer initiatieven van een integrale industriële aanpak op de markt ziet verschijnen, heeft het de jury verbaasd dat er slechts één renovatieconcept is ingezonden. Partijen vanuit de toeleverende industrie die elkaar opzoeken en comakers worden in het ontwikkelen, assembleren en monteren van complete gevelrenovatieconcepten. Dit is een mooi concept, passend in een trend en een uitstekend antwoord op de vraag hoe de integrale kwaliteit van onze bestaande naoorlogse woningvoorraad in korte tijd en op betaalbare wijze kan worden verbeterd. Build4you is één van de manieren om vaart te maken met de zuinigheidsinhaalslag en de verduurzaming van de bestaande woningvoorraad.’