SLIMME HOUTEN I- BALKEN VOOR GROTERE OVERSPANNINGEN

Artikel delen

Grote overspanningen met een lichte en sterke houten constructie invullen?
Bouw efficiënt en snel met de houten I-ligger Finnjoist van Metsä Wood.
Finnjoists hebben een veel betere sterkte- en gewichtsverhouding dan standaard balkhout. Daarnaast is de sterkte en stijfheid altijd gegarandeerd.
 
De  liggers  worden ingezet voor vloer- en dakbalken, sporen en HSB- wandstijlen.
Renovatie, restauratie en nieuwbouw zijn segmenten waar dit product echt een functie vervult.
 
In de uitvoering werken de I- liggers prettiger, met name door de rechtheid en het geringe gewicht. Doordat ze ca. 30 á 40% lichter zijn dan een traditionele houten balk, kunnen ze al snel door één persoon worden opgetild en aangebracht. Daarnaast hoeft er niet nagemeten te worden: maat = maat. Door de vooraf aangebrachte ‘knock-outs’ hoeft er niet geboord te worden en kunnen elektra leidingen eenvoudig en snel worden doorgetrokken. Ook grotere sparingen zijn mogelijk tot ca.50% van de hoogte! Door de lange lengten van 12 en 14m kan er tot het uiterste geoptimaliseerd worden en blijven er minder reststukken over.
 
Finnjoist’s worden volop gebruikt in de ons omringende landen. Vooral in België is het een standaard bouwproduct en deze ontwikkeling zet zich nu ook in Nederland voort. In de huidige trend van laagenergie en passief bouwen passen de liggers prima. Door het dunne lijf van OSB hebben ze namelijk een zeer positieve bijdrage voor het realiseren van hogere Rc-waarden in combinatie met de juiste isolatie. Door de hoge stijfheid is er een zeer geringe doorbuiging en levert hij als vloerbalk een goed comfort in de constructie.
 
De I-ligger is voorzien van hoogwaardige Kerto®-S flenzen en een kern van 10mm OSB-3. De buigsterkte en stijfheid worden voornamelijk bepaald door de flenzen van Kerto-S. Dit is gelamineerd fineerhout met fineren in één richting. Dit materiaal is ruim 1,5x zo stijf en ruim 2,5x zo sterk als standaard C18 constructiehout.
 
Finnjoist wordt standaard geproduceerd in lengtes van 12 en 14 m1. Beschikbare hoogtes zijn 160, 200, 220, 240, 300, 360, 400 en 500mm. De flensdikte is standaard 39mm en beschikbare flensbreedtes zijn 45, 58 en 89mm.
 
Om eenvoudig afmetingen te kunnen bepalen is er een handige gratis online rekentool www.finnjoistschuif.nl ter beschikking specifiek voor  aannemers en ZZP’ers. 
 
De Finnjoist’s zijn uit voorraad leverbaar, PEFC- gecertificeerd en hebben een CE-markering.
 
Metsä Wood
Dealer: Looijmans Someren | 0493 492 561 | www.onthoutons.nl