Ultralicht optoppen van woningen met zelfvoorzienend dak

Artikel delen

In samenwerking met diverse partners is er op het Industriepark Kleefse Waard in Arnhem de Fit the Future proefwoning verbouwd in opdracht van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en de TU Eindhoven. Het resultaat is een ultralicht op-topsysteem voor woningen in de vorm van een lessenaarskap.

Het systeem bestaat uit het Plusdak (Stafier Solar, Velux en IsoBouw) gecombineerd met LeeFrame van Leebo en CFP-engineering. De extra verdieping van 36 m² vloeroppervlak heeft een met Rc 6.0 geïsoleerd dak, daglicht middels 2 Velux dakramen en een BIPV systeem met een vermogen van ruim 7500 kWh jaaropbrengst.

De woning was oorspronkelijk uitgevoerd met een plat dak. Echter, het lectoraat ‘Architecture in Health’ had de ambitie om te onderzoeken hoe deze woning volledig zelfvoorzienend gemaakt kon worden. Zo ontstond het idee om op de woning een zogenaamde ‘op-top’ te plaatsen die tevens extra woonruimte creëert. Dit bleek een mooie opgave voor een energetisch renovatieconcept van de bestaande proefwoning.
Het ultralicht op-topsysteem is het resultaat van een periode van intensieve samenwerking tussen verschillende partners, waarbij het geheel middels het Bouw Informatie Model (BIM)  is ontworpen. De onderdelen zijn als prefab bouwelementen aangeleverd en op de bouw geassembleerd. Door slimme flexibele details konden kleine maatafwijkingen in de bestaande bouw eenvoudig in het werk gecorrigeerd worden.
 
Het unieke van de op-top is dat het LeeFrame en de IsoBouw dakelementen een integrale constructie vormen waardoor de op-top sterk is, maar toch licht blijft. Door het volledig aluminium BIPV systeem en de aluminium boei- en gootafwerking is het gewicht eveneens laag gebleven. Deze op-top is daarom vrijwel op iedere woning te plaatsen en uitermate geschikt voor renovatie.

IsoBouw
www.isobouw.nl