Gevelkunst in Heerlen

Artikel delen

Graffiti op historische gebouwen brengt schade toe en is vaak moeilijk te verwijderen, zonder zichtbare gevolgen. Zie daarvoor ook RenovatieTotaal 7/ 2016 en 1/ 2017.

Maar ook graffiti op andere gebouwen wordt vaak als storend of als ‘geklieder’ ervaren. Echter: in het Zuid-Limburgse Heerlen heeft men er een ‘groot project’ van gemaakt. Vanaf 2013 hebben hier Nederlandse en buitenlandse kunstenaars gewerkt om de meest bijzondere muurschilderingen te maken. Meestal in de zomermaanden en gecombineerd met festivals, tentoonstellingen en filmvertoningen. De resultaten zijn nog steeds door de hele stad zichtbaar en de moeite waard om er een wandel- of fietsroute langs uit te zetten. Hierbij een kleine greep uit de inmiddels enorme hoeveelheid streetart.

Meer informatie: www.heerlenmurals.com

Naam kunstwerk: Dedication
Kunstenaar: Rookie (The Weird Crew)
Locatie: Gasthuisstraat 2, Heerlen
Robert Matzke, beter bekend als Rookie, heeft een grote voorliefde voor humor en sarcasme in zijn kunstwerken. Referenties uit de popcultuur, een vleugje grotesk, een hap uit de low brow kunst zijn de bouwstenen voor zijn werk.
 
Naam kunstwerk: Movement of Ideas
Kunstenaar: Cristian Riffel
Locatie: Spoorsingel 12, Heerlen
De Argentijn Christian Riffel wordt beïnvloed door filosofie, literatuur en poëzie. Met zijn geometrische stijl probeert hij vanuit gedachtenlijnen en de verschillende posities van de kijker, perspectieven en waarnemingen te bieden en dialoog uit te lokken.
 
Naam kunstwerk: Black and Yellow
Kunstenaar: Mr June
Locatie: Robroekergats 79, Heerlen
Mr June begon in 1985 met graffiti en heeft het sindsdien nooit meer een spuitbus als medium losgelaten. Zoals de kunstvorm gegroeid is, zo heeft hij zijn artistieke stijl ook ontwikkeld.
 
Naam kunstwerk: Kinetic
Kunstenaar: Felipe Pantone
Locatie: Spoorsingel, Heerlen
Felipe Pantone’s oeuvre omspant zich van graffiti tot kinetische kunst. Het betreft een combinatie van sterke contrasten, levendige kleuren, effecten, en het gebruik van gemengde middelgrote en gevarieerde techniek.
 
Naam kunstwerk: Abyss & No boundaries
Kunstenaar: 1010
Locatie: Kemkensweg 3 & Plaarstraat centrum
1010 komt uit Hamburg en is internationaal vooral bekend om zijn raadselachtige, portaal-achtige street art illusies op de muren. Zijn techniek creëert een bepaalde diepte aan een gewone muur door het schilderen van concentrische lagen van kleur.
 
Naam kunstwerk: Let the good times roll
Kunstenaar: Johan Moorman
Locatie: Geerstraat 2, Heerlen
Johan Moorman is een zeer veelzijdig Nederlandse kunstenaar uit Eindhoven. Zijn werk is kleurrijk en abstract. Hij laat zich inspireren door de retro-futuristische ontwerpen van bijvoorbeeld steden en producten.
 
Naam kunstwerk: Unfinished
Kunstenaar: Eelco van den Berg
Locatie: Heerlerbaan 207, Heerlen
Eelco van den Berg woont en werkt in Rotterdam. Hij is illustrator, schilder en graffiti-artiest. Zijn werk is vooral met de hand getekend en onderscheidt zich door zijn sterke gebruik van kleuren en lijnen, gecombineerd met zeer decoratieve elementen.
 
Naam kunstwerk: Self Portrait
Kunstenaar: Daleast
Locatie: Coriovallumstraat 26, Heerlen
De uit China afkomstige kunstenaar DAL EAST is in de wereld van de street art een echte topartiest. Thema’s uit de dierenwereld presenteert hij als draadachtige sculpturen, half dier half machine, half natuurlijk half kunstmatig.