VvE: ‘Via RGS 25 jaar verzekerd van kwaliteit’

Artikel delen

De bewoners van de 31 appartementen van VvE Old Trafford in Amsterdam kozen in 2015 voor resultaatgericht samenwerken (RGS) voor het integrale onderhoud van hun appartementencomplex. ‘Zo staan de onderhoudsbedrijven de komende 25 jaar garant voor de kwaliteit van de onderhoudsstaat van ons appartementencomplex’, vertelt VvE-voorzitter Ralph van Deelen. ‘Al die tijd staan ook de jaarlijkse onderhoudskosten vast, zodat financiële verrassingen uitgesloten zijn. Ondertussen houden wij de regie.’
 
Op het voormalige Ajax-terrein in Amsterdam-Watergraafsmeer bevinden zich nu verschillende appartementencomplexen die allemaal voetbalnamen hebben. Eén daarvan is VvE Old Trafford, vernoemd naar het grootse voetbalstadion in Manchester. ‘In 2014 was ik er eigenlijk wel klaar mee dat we qua onderhoud altijd reactief waren’, herinnert Van Deelen zich nog goed. ‘Dus pas op zoek gaan naar een onderhoudsbedrijf als we tegen een probleem aanlopen. Zoals lekkages, overstromingen van onze garage bij veel regen, een schuifpui die uit de rails loopt, kiepramen die niet goed werken en de roldeur van de garage die open blijft staan met diefstal tot gevolg. Het kostte ons veel tijd, energie en geld omdat we niet ingevoerd zijn in de markt. Het is offertes aanvragen, appels met peren vergelijken, onbekend zijn met de juiste prijzen en vaak zijn we er ook niet zeker van of het echte euvel wel wordt opgelost.’
 
Verademing
Via-via hoorde de VvE-voorzitter van de term RGS. En al snel zat RGS-expert Dick Keus van TNO bij Van Deelen thuis aan tafel om hem te vertellen wat daarvan de voordelen zijn. ‘Ik was gelijk enthousiast’, vertelt hij. ‘Het is een verademing als je geen omkijken meer hebt naar je onderhoud. En dat je weet dat onderhoudsbedrijven garant staan voor een vooraf afgesproken resultaat. Bij een contract van 25 jaar pakt deze werkwijze voor ons circa 20 procent goedkoper uit. Buiten dat weten we 25 jaar lang exact wat we jaarlijks kwijt zijn aan de onderhoudskosten. Al die tijd kunnen bewoners ons als bestuur inseinen voor een klacht en zorgen wij ervoor dat dit gelijk wordt opgepakt en uitgevoerd. Ook met deze service ben je als VvE uiteraard buitengewoon gelukkig. Maar de kunst is wel dat je eerst draagvlak moet creëren bij de andere bewoners om tot hetzelfde inzicht te komen.’
 
Dankbaar
Dat draagvlak creëren had nog wel wat voeten in aarde. Daarin zat ook veel tijd. ‘We hebben vaak uitgelegd dat we als VvE altijd zelf de regie blijven voeren, dat we volstrekt autonoom blijven, het contract elk moment kunnen opzeggen maar dat we blij kunnen zijn met een hele professionele partner met passie voor het vak die ons heel goed kan helpen’, benadrukt Van Deelen. In de zomer van 2015 koos VvE Old Trafford voor RGS en mocht het bestuur, bijgestaan door Dick Keus, op zoek gaan naar een geschikte RGS-partner. In het najaar voerde de beoogde partner al het klachtenonderhoud uit als een eerste kennismaking. Nog voordat het uiteindelijke RGS-contract in de zomer van 2016 werd getekend, was de staat van het onderhoud al geïnventariseerd. In het najaar is al het achterstallige onderhoud naar ieders wens naar een goed basisniveau gebracht.
 

Verzekerd van resultaat met een VGO-bedrijf

Met resultaatgericht samenwerken (RGS) kan wel tot 20 procent worden bespaard op directe kosten en tot wel 50 procent op indirecte kosten. Deze werkwijze leidt ook nog eens tot een betere kwaliteit, een snellere doorlooptijd en een hogere bewonerstevredenheid. Voor vastgoedonderhoudsbedrijven die de kunst van het resultaatgericht samenwerken verstaan, bestaat een erkend keurmerk. Dat is het VGO-keur. Op www.vgokeur.nl vindt u alle details én de vastgoedonderhoudsbedrijven met het VGO-keur bij u in de buurt.