Renovatie en uitbreiding Toren op Zuid

Artikel delen

Binnenkort wordt gestart met de realisatie van een grote uitbreiding en renovatie van de bekende KPN Toren op Zuid in Rotterdam. KPN maakte vorig jaar bekend de hoofdkantoorfuncties te verhuizen van Den Haag naar de Rotterdamse toren met de bekende voorover hellende gevel aan de voet van de Erasmusbrug.
 
V8 architects maakte een ambitieus ontwerp waarmee de Toren op Zuid een aantrekkelijke entree van de Wilhelminapier wordt. Het ontwerp is bovendien zorgvuldig gerelateerd aan de oorspronkelijke architectuur van architect Renzo Piano. Michiel Raaphorst van V8 architects: ‘Wij zijn trots dat wij als Rotterdams bureau gevraagd zijn om deze karakteristieke en eerste toren op de Wilhelminapier van nieuw leven te voorzien en vereerd dat onze ingreep ook zo door Renzo Piano is verwelkomd.’
De uitbreiding wordt gekarakteriseerd door een volledige glazen gevel die ‘flirt’ met de bestaande pyloon. Het glas plooit zich vloeiend om de pyloon en volgt de schuinstand van dit iconische element. De nieuwe plint creëert een aantrekkelijke en transparante landing van de toren op de Wilhelminapier en maakt het gebouw toegankelijk aan drie zijden: straat, plein en kade. De uitbreiding omvat onder andere een auditorium voor 350 mensen, twee restaurants en een Experience Center. De werkzaamheden starten in maart 2017 en worden naar verwachting eind 2017 afgerond. De vernieuwde KPN Toren op Zuid zal 1.600 werkplekken bieden.