Snel een badkamerruimte waterdicht

Artikel delen

Niet alleen bij badkamerrenovatie is het passen en meten, dit geldt ook als er badkamers in een oud pand of monument gemaakt moeten worden. Toch is het belangrijk om snel te kunnen werken. Bij de inbouw van badkamers in het fraaie monumentale pand Industria aan de Dam in Amsterdam zijn daarom wedi vloer-, wand- en plafondplaten toegepast. Wedi garandeert bovendien een 100 procent waterdichtheid van het complete systeem. Voor vijfsterren hotel- en badkamers een must.

Het sanitair en de inrichting van een badkamer in een hotelkamer vallen gasten veelal als eerste op. Terwijl de wanden, vloeren en plafonds – meestal ‘verstopt’ achter de tegels – de basis vormen van een badkamer met hoge kwaliteit. Voor de inbouw van vijfsterren hotelkamers in het monumentale pand van de Koninklijke Industrieele Groote Club was het dan ook min of meer vanzelfsprekend dat bouwbedrijf Steenbeek wedi inschakelde voor het ontwerp en de levering van de complete badkamers. Samen met Starline Oost – die wedi al kende van eerdere samenwerkingen – worden de 19 suites, luxe hotelkamers, in het pand (uit 1913) gerealiseerd. Bas de Schrijver, technisch adviseur van wedi Benelux: ‘Behalve een luxe badkamer moesten alle 19 hotelkamers ook een aparte douche-/stoomruimte krijgen. Als gevolg van de bijzondere plattegronden en indelingen, de bestaande schuine daken en zelfs een torentje – waarin de bruidssuite is ondergebracht – zijn alle badkamers verschillend. Prefabricage van een serie was hier dus geen optie.’

Eenvoudig maar kwalitatief hoog
De badkamers en douche-/stoomruimtes zijn opgebouwd met wedi bouwplaten, evenals de badombouwen. Deze platen bestaan uit een kern van XPS (geëxtrudeerd polystyreen hardschuim) met een hoge druksterkte (0,08 N/mm2). De platen zijn 100 procent waterdicht en hebben een cementgebonden afwerking met weefselinleg aan beide zijden waardoor ze direct te betegelen zijn. De wedi bouwplaten zijn leverbaar in diktes van 4 tot 100 mm en in verschillende breedtes. Rik Lutterop, manager bij Starline Oost: ‘In dit project hebben we de 60 centimeter brede platen toegepast omdat deze eenvoudig in een herbestemmingspand te verwerken zijn; alles moet immers door de bestaande ruimtes en aanwezige deuropeningen. De platen zijn bovendien licht van gewicht, bijvoorbeeld vergeleken met gipsplaten maar een derde van dit gewicht (gips 9,1 kg/m², wedi 2,7 kg/m2). De platen laten zich eenvoudig op maat zagen, waardoor passen en meten vooral in renovatie geen probleem is. Ze leveren bij dit zagen ook nog eens veel minder stofoverlast op, vergeleken met gipsplaten.’ De platen zelf zijn waterdicht, wat zeker in gebouwen met houten vloeren belangrijk is. Om waterdichte aansluitingen te krijgen, heeft het wedi-systeem alle bijbehorende producten. Zoals een ééncomponenten lijm- en afdichtmiddel dat met name bij onderlinge plaataansluitingen (met veer en groef) wordt toegepast. En voor hoekaansluitingen en onderlinge aansluitingen van de platen met andere materialen (bijvoorbeeld een kunststof ligbad) is er speciaal afdichtingsband (polypropyleenvlies) en een tweecomponenten afdichtmiddel. ’Ook rondingen zijn eenvoudig mogelijk’, licht De Schrijver toe. ‘Daarvoor zijn zowel gebogen platen leverbaar als platen die op de bouwplaats in een bepaalde ronding gebogen kunnen worden. In dit project zijn die buigbare platen bijvoorbeeld toegepast in de plafonds van de stoomcabines.’

Flexibel en gegarandeerd
De relatief lichte wand- vloer- en plafondplaten bieden in renovatie- en herbestemmingsprojecten belangrijke voordelen. Behalve dat ze eenvoudig handelbaar zijn en snel af te werken, wordt ook in dergelijke projecten nogal eens de eis gesteld dat de bestaande constructie zo min mogelijk (extra) belast mag worden.

Maar in dit project was bovendien de grote variatie in badkamers – in feite 19 unieke ruimtes – belangrijk én de hoge eisen die aan badkamers in een vijfsterrenhotel worden gesteld. Zo is ook alle techniek in en achter de bouwplaten weggewerkt. Speciale luiken houden de meeste (installatie)ruimtes bereikbaar. In het nieuwe hotel worden alle wedi wandplaten voorzien van natuursteen (wit marmer) en op de vloeren worden vloertegels aangebracht in diverse motieven en patronen. De Schrijver: ‘In een aantal badkamervloeren is tevens vloerverwarming aangebracht; hiervoor zijn de wedi vloerplaten van tevoren voorzien van ingefreesde sleuven. Bovendien zijn er op diverse plaatsen de wedi Fundo kant en klare douchevloeren toegepast met in het systeem geïntegreerde afvoertechniek. ‘Andere oplossingen waren juist weer prima met de bouwplaten mogelijk’, vertelt Lutterop. ‘Zoals bijvoorbeeld de zitbankjes in de douche/stoomcabine. Deze ‘zwevende’ bankjes, van wand tot wand, waren aanvankelijk bedacht in staal, maar nu zijn ze uitgevoerd in een wedi Sanoasa 4 zwevende bank en betegeld met natuursteen.’

De wedi oplossingen hebben een garantie van maar liefst 10 jaar. De Schrijver: ‘En daarbij is eventuele gevolgschade inbegrepen. Dus als er door eventuele lekkage de houten vloerafwerkingen worden beschadigd, vallen deze ook onder de garantie. Die 10 jaar geef je natuurlijk alleen als je heel erg verzekerd bent van de kwaliteit van je producten en systemen.’

Wedi
www.wedi.nl