Beelden Rijksarchief op postzegels Wederopbouw

Artikel delen

Na de Tweede Wereldoorlog werd in Nederland in een razend tempo nieuwbouw gepleegd. PostNL gaf onlangs het postzegelvel 'Architectuur Wederopbouw' uit met tien iconische gebouwen uit de Wederopbouwperiode. De foto’s op de postzegels zijn afkomstig uit het Rijksarchief voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw, onderdeel van Het Nieuwe Instituut.
 
Op het postzegelvel staan architectonische foto’s van gebouwen uit de vroege wederopbouwperiode 1945-1960. Ontwerper Ariënne Boelens koos voor een visueel krachtige opbouw door in zwart-wit ieder gebouw in zowel een overzichtsfoto als een detail af te beelden. Op het postzegelvel staan onder andere Kantoor Van Leer’s Vatenfabriek (Amstelveen), het Industriegebouw (Rotterdam), Weverij De Ploeg (Bergeijk), Hoogovens (IJmuiden) en de Faculteit voor Geodesie (Wageningen).
Het postzegelvel ‘Architectuur Wederopbouw’ telt tien postzegels, met de waarde-aanduiding Nederland 1, bedoeld voor post tot 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De postzegels zijn te koop bij alle winkels van Bruna en via Collectclub.nl. De geldigheidstermijn is onbepaald.
Dit voorjaar gaf PostNL ook een postzegelvel uit in samenwerking met Het Nieuwe Instituut: '100 jaar De Stijl. Mondriaan tot Dutch Design'. Op de postzegels staan werken afgebeeld van kunstenaars van De Stijl, afkomstig uit de collecties van het Gemeentemuseum Den Haag en Het Nieuwe Instituut.