80 procent kantoren met te laag energielabel

Artikel delen

Heembouw luidt de noodklok: 80 procent van de kantoren beschikt nog niet over het juiste energielabel. Dat is voor nu nog niet erg, maar als het nu 2023 was, was dit wél een probleem. Huurders en verhuurders moeten zich bewust worden van de gevolgen van dit te lage energielabel.
 

Vanaf 1 januari 2023 mogen kantoren met een energielabel D of lager niet langer gebruikt worden. De eigenaar mag zo’n pand niet meer verhuren en verliest dus huurinkomsten. Ook mogen huurders niet in het pand blijven zitten. Volgens bouwonderneming Heembouw is het bewustzijn in de kantorenmarkt over deze vooruitzichten nog ver onder de maat.
Om gebouweigenaren snel een eerste indruk te kunnen geven van die kosten, ontwikkelde Heembouw een QuickScan die op basis van minimale gebouwinformatie een ruwe, maar realistische kostenindicatie genereert. Tjeerd van der Ploeg, adviseur verduurzaming kantoren bij Heembouw en ontwikkelaar van deze rekentool: ‘Om te kunnen bepalen wat er nodig is voor de verduurzaming van een gebouw naar een hoger label, hebben we allerlei technische specificaties nodig. De meeste gebouweigenaren hebben die allemaal niet paraat. Onze QuikScan beschikt over een goedgevulde database, gebaseerd op ruim 100 van onze praktijkcases. Hierdoor zijn nog maar een paar gegevens nodig: adres, bouwjaar, aantal vierkante meters en aantal verdiepingen. De QuickScan heeft daaraan voldoende om te kunnen bepalen welke maatregelen nodig zijn om tot energielabel C te komen.’
‘Door nu in actie te komen, is er ook nog voldoende tijd om een gunstige financiële regeling te treffen’, zegt Van Loon. ‘De banken zijn op het moment wel degelijk bereid om een goed doordacht verduurzamingsplan te financieren. Beter gezegd: juist verduurzaming zien ze als een investering waar ze graag geld voor beschikbaar stellen. Sommige banken (onder andere ING en ABN AMRO) stellen zelfs dat zij vanaf 2018 alleen nog maar groene kantoren (label C of hoger) financieren.’

Meer informatie: www.heembouw.nl