Na-isoleren hellende daken met renovatie elementen

Artikel delen

In het Brabantse Oudenbosch worden 62 woningen van woningcorporatie Woonkwartier uit Zevenbergen gerenoveerd. De woningen uit 1980 krijgen onder meer dak- en gevelisolatie en HR++-beglazing. Door op het bestaande dakbeschot RenoPir renovatie elementen van Unilin aan te brengen, kan er snel worden gewerkt.
 
Tekst en beeld: ing. Frank de Groot
 
Het nieuwe kabinet heeft in het Regeerakkoord het klimaat tot speerpunt gemaakt. In totaal wordt er vier miljard euro voor vrijgemaakt. In 2030 moet er 49 procent minder CO2 in lucht komen dan in 1990. Dat vergt een enorme energietransitie opgave de komende jaren. Vooral in de bestaande bouw moet een grote slag worden gemaakt. Daarvoor zijn onder meer na-isolatie systemen nodig, waarmee bestaande woningen snel energiezuinig zijn te maken. Een voorbeeld is de RenoPir renovatieplaat van Unilin. Deze kan op het bestaande dakbeschot worden aangebracht. Hierna worden weer de bestaande of nieuwe pannen aangebracht. RenovatieTotaal ging kijken in Oudenbosch, waarvan de enorme Basiliek van de Heiligen Agatha en Barbara (verkleinde kopie van de Sint-Pieterbasiliek) al van ver is te zien. BM Onderhoud & Renovatie is hier bezig met groot onderhoud aan 62 woningen. Er worden onder meer  energiebesparende maatregelen genomen. Daarnaast krijgen de meeste woningen nieuw hang- en sluitwerk en worden eventueel badkamers, keukens en toiletten vervangen. Tot slot worden installaties en ventilatiesystemen vernieuwd.
 
Renovatieplaten
We staan met Matt de Wit, vertegenwoordiger van Unilin Insulation, op de steiger bij één van de woonblokken die worden aangepakt. Rechts van ons liggen al de nieuwe platen en links zien we nog de oude pannen liggen. “Door de hoge bouwsnelheid, kunnen de bewoners gewoon in de woning blijven”, legt De Wit uit. “We verwijderen de oude dakpannen, tengels en panlatten. Dan resteert alleen nog het bestaande dakbeschot van geschaafde en geploegde vurenhouten delen. Een ideale constructie om RenoPir op toe te passen”, aldus De Wit.
“PIR is door zijn hoge isolatiewaarde in relatief geringe dikten toe te passen. Een groot voordeel bij renovatie. Hier is gekozen voor een 89 mm dikke plaat met een Rc-waarde van 3,5 m2K/W. Maar desgewenst zijn deze platen leverbaar tot een Rc-waarde van 6,0 m2K/W.”
Wat opvalt is dat de platen aan de langszijde zijn afgeschuind. De Wit legt uit waarom: “Door die afschuining kun je de platen zonder koudebrug, naadloos op het dak monteren.” Hij vervolgt: “Wat we verder zien is dat de platen al voorzien zijn van tengels en aan weerszijden van een meerlagencomplex.”
 
Uitvoering
André Kooij, uitvoerder BM Onderhoud & Renovatie, vertelt iets over de uitvoering: “De renovatieplaten worden met de kraan op de steiger gezet. Van daaruit worden ze met de hand op het dakbeschot gelegd en met schroeven in de onderliggende gordingen en muurplaat bevestigd. De benodigde lengte van de platen wordt van te voren ingemeten, waarna Unilin ze volledig op maat kan zagen. Ze komen dus op de juiste lengte aan. Op breedte zagen gaat op de bouwplaats prima. Op deze wijze halen we hier een bouwsnelheid van een woning per dag.”
 
Lean werken
De platen zijn geleverd door BMN Bouwmaterialen. Vestigingsmanager Johan Graafland is ook aanwezig. Waarom de keuze voor Unilin? “Wij werken samen met BM Onderhoud & Renovatie volgens het lean principe. Dat betekent dat je al in een vroeg stadium met elkaar in contact treedt over de aanpak. Dan bekijken we de producten en technische aspecten met elkaar. Ook hebben we overleg over de logistieke bewegingen, want je hebt te maken met bewoners en aanrijdroutes. Daaruit volgt een strakke leanplanning. Maar dan moet je wel goede partners hebben. Daarom werken we al 25 jaar met Unilin en BM Onderhoud & Renovatie.”
 
 

Technische gegevens Reno PIR

 
Samenstelling

 • 3 vurenhouten tengels 15 x 40.
 • Meerlagencomplex.
 • Isolatie: PIR-hardschuim.
 • Rc-waarden (totale dikte): 1,5 (44 mm) tot 6,0 m2K/W (145 mm).

 
Afmetingen

 • Lengte:
  • Standaard lengte 5.400 mm (tussen Rc 2,0 en 3,5 m2K/W).
  • Op aanvraag op maat tussen 2.000 en 8.000 mm.
 • Breedte: werkende breedte is 1.200 mm.
 • Aan één zijde kunnen de elementen worden afgeschuind tot een dakhelling van 58°.

 
Verwerking
Bevestiging conform de verwerkingsvoorschriften. De verticale langsnaden: de uitspringende tengel zorgt voor een onderlinge aansluiting van de elementen. De horizontale stuiknaden tussen de elementen onderling worden afgedicht met een elastisch blijvende bitumenkit.

 

 
Benieuwd hoe dit eruitziet? BouwTotaal TV bracht het project in beeld!