Renovatie 160 Enschedese appartementen gaat eindelijk door

Artikel delen

Dit voorjaar worden 160 huurappartementen aan de Hertmebrink in Enschede gepland. Het complex, gebouwd in 1969, ondergaat een ware transformatie, waarbij modernisering, isolatie en duurzaamheid centraal staan. Bouwbedrijf Trebbe en eigenaar woningcorporatie Ons Huis hebben daarvoor de definitieve contracten getekend.
 

Deze grootschalige renovatie zou eigenlijk al vorig voorjaar plaatsvinden. Maar door de aanwezigheid van asbest in de lijm van de gevelkozijnen en asbest achter het gevelmetselwerk zijn de plannen met een jaar uitgesteld. Bovebdien kan in verband met het aanpassen van de stadsverwarming de renovatie alleen buiten het stookseizoen plaatsvinden.
Het doel van de renovatie is modernisering en verbeteren van het wooncomfort. De gebouwen uit de jaren 60 worden grondig aangepakt, naar een ontwerp van Beltman Architecten. Er worden nieuwe buitenkozijnen met HR++ glas geplaatst. De kopgevels, het dak en de plafonds van de bergingen worden geïsoleerd. Ennatuurlijk past de stadsverwarming aan. Ze vervangen de collectieve units per gebouw door een individuele unit en ieder appartement wordt voorzien van een warmtemeter. Bewoners krijgen zo meer inzicht in hun energieverbruik. Ook  wordt mechanische ventilatie in de appartementen verbeterd. Door deze combinatie van energiebesparende maatregelen verwacht de woningcorporatie dat bewoners na de renovatie zelfs gaan besparen op hun stookkosten.
Ons Huis plaatst in ieder appartement een nieuwe keuken voorzien van een keramische kookplaat. Koken op gas is dan verleden tijd waardoor het gehele appartementencomplex gasloos is. Ook de buitengevel krijgt een flinke facelift. De betonnen balustrade vervangt Ons Huis door transparant veiligheidsglas. Hierdoor krijgen de bewoners een beter en weidser zicht vanuit de woning en vanaf het balkon.  Daarnaast komt een nieuw kader van metselwerk rondom de gevel aan de balkonzijde.
 
Foto: Beltman Architecten