Renovatie jaren 70-flat Lindenhove Apeldoorn dankzij verduurzaming

Artikel delen

De financiering van de renovatie van de jaren ’70 flat Lindenhove in Apeldoorn is rond. Een miljoenenlening bij het Nationaal Energiebespaarfonds maakt de grondig renovatie mogelijk. De besparing van minimaal 75% van het gasverbruik en de financieringsvoorwaarden zorgen ervoor dat de servicekosten niet omhoog gaan.
 
Na een proces van 3,5 jaar ondergaat de twaalf verdiepingen tellende ‘Lindenhove’ in Apeldoorn de komende 8 à 9 maanden een metamorfose. Het complex verandert van een, volgens de bewoners, ‘energie slurpende Oostblokflat’ naar een duurzaam en modern appartementencomplex. Bij het Nationaal Energiebespaarfonds wordt door de VvE een bedrag van € 2,9 miljoen geleend. Lindenhove is daarmee de 63e VvE die met behulp van het fonds het gebouw verduurzaamd.
Het project kost in totaal € 8,5 miljoen. Bij het Nationaal Energiebespaarfonds wordt een bedrag van € 2,9 miljoen geleend. De Energiebespaarlening is onder meer bestemd voor de warmteterugwin-installaties en isolerende maatregelen aan de schil van het gebouw.
Het gebouw in één klap energieneutraal maken bleek echter te duur. Met het uiteindelijk gekozen plan besparen de bewoners minimaal 75% van het gas. Het pand wordt ‘NOM- ready’ gemaakt. De CV ketels worden bijvoorbeeld nu nog niet vervangen, omdat deze nog even meekunnen. Maar in de toekomst kan het pand volledig Nul-op-de-Meter worden door toevoeging van een warmtepomp en zonnepanelen.
 
Foto: Balco