Code Rood

Artikel delen

Op 18 januari raasde een zware Westerstorm over ons land. De tweede storm in een maand tijd. Het KNMI gaf code rood voor grote delen van het land. Windkracht 10 en 11 raasde ons met windstoten van 110 tot 130 km per uur om de oren. De NS zette al het treinverkeer stil en ook vliegverkeer was tijdelijk niet mogelijk. 66 gekantelde vrachtwagen legden het wegennet lam. Het advies was dan ook; ga de deur niet uit, blijf thuis.
 
Maar hoe veilig is het thuis eigenlijk? In Maarssen en in Zandvoort kwamen gevels van appartementencomplexen deels naar beneden. Tijdens de eerste storm op 3 januari was het raak in Berkel en Rodenrijs. Gelukkig bleef het bij materiele schade en raakte niemand gewond.
 
Een gebouweigenaar is verantwoordelijk voor de veiligheid van zijn gebouw. Vve’s en woningcorporaties moeten bij schade aantonen dat er preventieve maatregelen zijn genomen om deze situaties te voorkomen.  Het is daarom belangrijk om de gevels van appartementencomplexen en flatgebouwen te laten inspecteren.
 
Total Wall komt tijdens inspecties regelmatig onveilige situaties tegen.  Spouwankers zijn bijvoorbeeld  aangetast door  roest of er zijn te weinig ankers aangebracht. De buitengevel zit  hierdoor niet meer goed verankerd aan de binnengevel . Bij zware windbelasting kan dit leiden tot gevaarlijke situaties. Veel gebouwen staan inmiddels al 50 jaar terwijl de spouwankers van toen, een levensduur hebben van ongeveer 25 jaar. Een spouwankerrenovatie is dan ook vaak onontkomelijk.
 
Wilt u weten of uw gevel nog veilig is? Vraag dan gratis een risico-inventarisatie  aan. Kijk voor meer informatie op de website van Total Wall.
 
 
Total Wall
 www.totalwall.nl