Gemeentehuis Geldrop-Mierlo gerenoveerd en uitgebouwd

Artikel delen

Het gemeentehuis van Geldrop-Mierlo wordt uitgebreid met een multifunctioneel vergadercentrum en de kantoorvleugels krijgen een interieur renovatie die door burobas interieurarchitecten is ontworpen.
 
Aanleiding voor de verbouwing is een toename van de ruimtebehoefte door de decentralisatie van overheidstaken en de afwezigheid van een raadzaal en goede vergaderfaciliteiten voor ambtelijk gebruik. Na de verbouwing biedt het gemeentehuis ruimte aan 160 hernieuwde werkplekken in de kantoorvleugels. Het nieuwe vergadercentrum is 750m2 groot en telt nog eens circa 50 flexwerk- en vergaderplekken met de mogelijkheid raadsvergaderingen te organiseren met 120 publiek bezoekers.
 
Het gemeentehuis bestaat nu uit twee met elkaar verbonden gebouw; een rijksmonumentale villa uit 1868 en een gebouw uit 1985 van architect De Bever met twee kantoorvleugels en een middengebied dat met een aangekapt tussenlid tegen de villa staat.
Reset architecture heeft de villa visueel losgekoppeld van het jaren tachtig gebouw om de monumentale status van de villa te benadrukken en een duidelijk entree situatie te creëren vanuit de omringende openbare ruimte. Vervolgens is een nieuw transparant volume ontworpen dat is ingeklemd tussen de twee kantoorvleugels boven de begane grond. Met deze herschikking ontstaat duidelijkheid in de samenstelling van het complex. De villa en het nieuwe middengebied vormen de publieke- en bestuurszone, centraal, tussen de twee ambtelijke vleugels.
 
Bron / Afbeeldingen: Reset Architecture