Circulaire renovatie moet Pharos-kantoor gezond maken

Artikel delen

Van verf die CO2 opneemt, flexibel meubilair gemaakt van afval, en zeegeluiden om geconcentreerd te werken: ideeën te over om het kantoorgebouw Pharos in Hoofddorp te renoveren tot gezondste werkcommunity van Europa.
 
Net als de voormalige Pharos-vuurtoren in het Egyptische Alexandrië torent ook het gelijknamige gebouw in Hoofddorp hoog boven de overige bebouwing uit. Liefst 80 meter hoog is het kantoor al sinds 2002 een echte eyecather. Maar het kantoorgebouw is toe aan vernieuwing en anno 2018 worden sleuteltermen als circulair en gezond vaak in de mond genomen.
Zo ook bij gebouweigenaar Cairn, die samen met architectenbureau de nieuwe draai op zoek is gegaan naar producten en diensten die het kantoor tot gezond gebouw te laten worden. De bedoeling is een consortium samen te stellen, dat het kantoorgebouw Pharos onder handen neemt, te beginnen met de 19de verdieping om daar een ‘healthy working showcase’ van te maken.
 
Eerder dit jaar hebben dertig bedrijven een pitch gehouden over hoe zij hun dele van de renovatie voor ogen zien. De variatie is groot: van projectbureaus, aannemers en architecten tot aanbieders van specifieke producten of diensten op het gebied van licht, akoestiek, binnenklimaat, gezonde voeding, beweging, groen, kantoorinrichting, sport en ontspanning, hergebruik van afval en het monitoren van het gebouw én de mensen daarin.
 

Office mining

Een van de overkoepelende thema’s van Pharos is dat het gebouw richting geeft aan de circulaire economie. Veel bedrijven speelden hierop in. Zo maakt Ekor producten van natuurvezels van afval uit onder meer de houtindustrie en produceert Quickpanell wanden van papierafval. Triboo maakt van natuurlijke en kunststof afvalvezels circulaire kantoorinrichting. “En als je het product niet meer nodig hebt, maken wij er iets anders van,” vertelde directeur Marc van der Heijden. “Zo kan een plantenbak een tafel worden.”
 
Behalve afval van elders, is ook het afval uit Pharos zelf interessant voor de ondernemers. De compostmachine van Ecocreation maakt van organisch afval uit bijvoorbeeld de kantine van Pharos in 24 uur droge compost. ‘Office mining’, noemde oprichter Servan Kreher die werkwijze. Ook Kim Zandbergen van QbiQ kan niet wachten om oude materialen uit Pharos te halen: “Wij gaan de wanden weghalen en opnieuw aanbieden. Ze zijn esthetisch misschien verouderd, maar technisch niet. De circulaire mijn is geopend!”
 
Ook Everuse-directeur Marc van der Heijden gebruikt afval als grondstof. “Ik maak van oud papier isolatiemateriaal”, vertelde hij. “En bij sloop of renovatie van een gebouw kopen we onze materialen weer terug. Hiervoor bieden wij de grondstofwaarde: die is nu misschien € 5 op € 100, maar door de grondstoffenschaarste kan dit bedrag over 20 jaar een veelvoud zijn. Daarnaast hebben al onze producten een grondstoftracker. Die herleidt naar ons als eigenaar van de materialen.”
 

Installaties

Namens klimaatinstallatiespecialist ACS vertelde Tijmen de Groot data te gebruiken voor de meet- en regeltechniek van klimaatinstallaties. “Met dit gebouwbeheersysteem sturen we het klimaat in het gebouw aan vanuit de cloud. De data blijven eigendom van de klant: hij betaalt op basis van een abonnement voor dit systeem.”
 
Ook digitaal kunnen huurders van Pharos met elkaar in contact komen: de app van Sowebuild is een sociaal medium dat gebruikers met elkaar laat praten over wat er speelt, een melding geeft als de yogales begint of een oproep doet voor het verzamelen van afval. In combinatie met informatie op beeldschermen door het gebouw heen – een bijdrage waarvoor Samsung zichzelf aanbood – kunnen de digitale en fysieke wereld elkaar versterken ten gunste van de gebruiker, aldus Sander Willems van Sowebuild.