Recyclingbijdrage voor dubbelglas blijft

Artikel delen

De bijdrage voor glasrecycling voor het verzamelen, transporteren en recyclen van vlakglasafval blijft gebaseerd op de hoeveelheid dubbelglas die in Nederland wordt toegepast (import en productie). Branchevereniging Vlakglas Recycling Nederland (VRN) heeft een onderzoek uitgevoerd naar de Nederlandse markt van enkel glas. Doel was een beeld te krijgen van de totale grootte van deze markt en te kijken of het mogelijk is om de recyclingbijdrage op enkelglas te berekenen. Dat zou wellicht de mogelijkheid opleveren om de hoogte van de bijdrage te kunnen verlagen.

De conclusie van het VRN-onderzoek is dat het praktisch onmogelijk is om de bijdrage te verleggen naar het enkelglas. Dit komt volgens VRN door de diversiteit van de geleverde data en de moeilijkheidsgraad van het aanleveren van data. De wijze van innen van de recyclingbijdrage zal de komende jaren dan ook niet veranderen.
 
De in Nederland ingezamelde hoeveelheid vlakglas bedraagt jaarlijks zo’n 105.000 ton. Daarnaast verdwijnt er naar schatting 10.000 ton vlakglasafval tussen het bouw- en sloopafval. Van al het vlakglas dat op de Nederlandse markt wordt gezet, wordt ongeveer 43 procent gerecycled. Dit is volgens VRN geen laag percentage. Door de toename van het aantal nieuwe gebouwen wordt er meer nieuw glas op de markt gezet dan afgedankt. En dat geldt niet alleen voor isolatieglas maar ook voor het interieurglas zoals glazen meubels, douchecabines, spiegels, legplanken in koelkasten.

Volgens het onderzoek wordt in Nederland jaarlijks 252.000 ton glas geïmporteerd, verdeeld over 192.000 ton enkel glas en 60.500 ton dubbelglas. Dit is respectievelijk goed voor 19,2 miljoen vierkante meter enkel glas (4 mm) en 2,2 miljoen vierkante meter dubbelglas (11 mm). De totale hoeveelheid dubbelglas op de Nederlandse markt is 132.000 ton (4,8 miljoen m2/11 mm).
 
Bron: VRN